Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί είναι οι εθνικότητες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνεται η προθυμία τους να επιστρέψουν σε προορισμούς, που βίωσαν καύσωνες.
Η διαπίστωση αυτή προέκυψε από μελέτη της CaixaBank Research στην Ισπανία, η οποία εξέτασε τα δεδομένα καιρού και τις πληρωμές με ξένες πιστωτικές κάρτες για την αξιολόγηση αυτού του αντίκτυπου ανά εθνικότητα (η CaixaBank είναι ισπανική πολυεθνική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών).
Η ανάλυση, λοιπόν, της μελέτης σε ισπανικούς προορισμούς κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
Σχολιάζοντας αυτά τα ευρήματα η τράπεζα λέει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική πρόκληση για τον τουρισμό στην Ισπανία. «Ωστόσο, η δράση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία, δεδομένων των αυξανόμενων προτιμήσεων των τουριστών για βιωσιμότητα», υπογραμμίζει.
Η μελέτη προτείνει μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της υπερβολικής ζέστης στην τουριστική ροή, π.χ. επενδύσεις σε υποδομές, εκσυγχρονισμό συστημάτων κλιματισμού, δημιουργία χώρων πρασίνου με σκιά, κ.ά.
Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι οι τουριστικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν αυξηθεί περισσότερο στους λιγότερο ζεστούς δήμους της Ισπανίας.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Μετατοπίζονται οι εποχές στη Μεσόγειο
Υπενθυμίζεται ότι έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα τέλη του Ιουλίου 2023, υπογράμμιζε ότι μετατοπίζονται οι εποχές στη Μεσόγειο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Ιούλιος είναι πιθανό να εξελιχθεί στον χειρότερο μήνα του χρόνου για να επισκεφτεί κανείς την Μεσόγειο και ο Απρίλιος να είναι η καλύτερη εποχή.
Όπως τονίζεται, ο Απρίλιος θα γίνει η πιο δημοφιλής εποχή για ταξίδια, με τον αριθμό των ταξιδιών να αυξάνεται κατά 8,89%, ενώ τον Ιούλιο τα ταξίδια θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, κατά 5,72%.
Έτσι, ενώ μέχρι τώρα ο ήλιος και η θάλασσα ήταν το σήμα κατατεθέν των καλοκαιρινών διακοπών στην Ευρώπη, η άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα παραδοσιακά θέρετρα του νότου της Ευρώπης, από τα επόμενα κιόλας χρόνια.
Αξιοσημείωτο ότι τα νησιά του Ιονίου έχουν τη χειρότερη πρόβλεψη για τις πιθανές απώλειες, με εκτίμηση ότι ο αριθμός των τουριστών το καλοκαίρι μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά 10% εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 ή 4 °C πάνω από τον εποχιακό κανόνα.
Αντίθετα, κερδισμένες θα βγουν οι σκανδιναβικές χώρες, προς τις οποίες η ζήτηση για ταξίδια θα αυξηθεί κατά 5%.
Γενικά, οι μεγάλοι χαμένοι της κλιματικής κρίσης εκτιμάται ότι θα είναι οι παραδοσιακοί θερινοί προορισμοί της Μεσογείου στην Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος και η Ελλάδα.
Αντίθετα, τα υψηλότερα κέρδη –πάνω από 5% σε αφίξεις– κατανέμονται σε Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε αναλυτικά