Καλοκαίρι 2024: Πού και πόσοι Έλληνες έκαναν διακοπές – Επιστροφή σε συνήθειες του 1980;

11-09-24 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας:

Σχόλια για την έρευνα

Για να «διαβάσουμε» καλύτερα αυτούς τους αριθμούς, ο πρόεδρος του ομίλου MTC GROUP και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ στα θέματα τουρισμού, Νότης Μαρτάκης, υπογραμμίζει από ποια οπτική γωνιά θα δούμε τον τουρισμό, σαν ανάγκη ανθρώπινη ή σαν οικονομική δραστηριότητα; «Αν το δούμε από το σκέλος της ανάγκης, είναι ενθαρρυντικό, ότι κάποιοι άνθρωποι (61%) παρά τις δυσκολίες εκπλήρωσαν μια ανάγκη τους» καθώς όπως λέει τονίζει ο ίδιος, οι διακοπές πλέον είναι μια ανθρώπινη ανάγκη.

Από την πλευρά της οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Μαρτάκης θα περίμενε μάλιστα μεγαλύτερο το ποσοστό εκείνων που δεν πήγαν διακοπές, δεδομένων των οικονομικών συγκυριών.

Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν απρόσμενο, πλην ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 14% έμεινε περισσότερες μέρες από πέρυσι. Ωστόσο, για τον ίδιο είναι έκπληξη ότι το ποσοστό όσων έμειναν περισσότερες μέρες ισοδυναμεί με εκείνο αυτών που απάντησαν ότι έμειναν λιγότερες. «Αυτό όντως είναι μια έκπληξη, γιατί εγώ περίμενα το ποσοστό όσων έμειναν λιγότερες μέρες να ήταν μεγαλύτερο» λέει.

Ωστόσο, για τον επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Σωτήρης Βαρελάς, o οποίος ειδικεύεται στη στρατηγική επιχειρήσεων φιλοξενίας και τουριστικών οργανισμών, το 39% -που δεν πήγε διακοπές- είναι ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο. «Ειδικά αν δούμε και τα δεδομένα που ακόμα και σε περιόδους κρίσης είχαμε μια σταθερότητα και μια ισχνή άύξηση των επισκεπτών ημεδαπών από το 2012 και μετά κτλ, τώρα δείχνει ότι η ελληνική οικογένεια έχει πραγματικά πιεστεί με άμεση και έμμεση φορολογία που δέχεται. Για πολλά χρόνια μπορεί ο Έλληνας με μια δεύτερη δραστηριότητα να έχει ένα δεύτερο εισόδημα και να μπορούσε να κάνει διακοπές, αλλά τώρα έχουν περιοριστεί αυτά. Αυτό θα το δούμε πιο έντονα».

διαβάστε ακόμα

Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες στην Κέρκυρα
Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στην Πάρο
Διεθνής αθλητική εκδήλωση Agios Nikolaos on Sup 2024 στην Κρήτη
Στους Δρόμους της Ελιάς στη Βελίκα Λάρισας
Οι καλύτεροι εργοδότες στη Γερμανία - Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
Τουρισμός | Παρουσίαση της Ημαθίας στην Αθήνα
Λιμάνι Ηρακλείου | Το 67% στην κοινοπραξία Grimaldi Euromed και Μινωικών Γραμμών - το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα
Αφαίρεση της “Γαλάζιας Σημαίας” από έξι ακτές της Ρόδου
Στην Αθήνα το μεγαλύτερο διεθνές τουρνουά ρομποτικής στον κόσμο, FIRST Global Challenge
FedHATTA: Έλληνας ο πρώτος Ευρωπαίος Επίτροπος Τουρισμού στην ΕΕ - Σημαντική εξέλιξη για το ρόλο της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό τουρισμό