Το σίριαλ των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικσ, κατά τα φαινόμενα, δεν τελειώνει με όσα έχουμε πληροφορηθεί μέχρι σήμερα και τα οποία στηρίζονται στην τελευταία ελληνική πρόταση.
Η έγκυρη αμερικανική οικονομική ιστοσελίδα Zerohedge, σε δημοσίευμα την Τρίτη 23 Ιουνίου, αποκαλύπτει ότι η ελληνική πρόταση μέτρων δεν "περνάει" από το ΔΝΤ γιατί αντίκειται στη γραμμή και τη φιλοσοφία του: Το ΔΝΤ απαιτεί φορολογικές αυξήσεις και περικοπές στις συντάξεις, όμως από τα 7,9 δισ.ευρώ (προσδοκώμενα) έσοδα των κυβερνητικών μέτρων, τα 7,3 δισ.ευρώ (το 92%, δηλαδή, των προτεινόμενων μέτρων) θα προέλθουν από τις αυξήσεις στους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αυτό θα πει σήμερα Τετάρτη η κυρία Λαγκάρντ στον κ.Τσίπρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι η πρόταση δεν είναι μόνο μη βιώσιμη, αλλά και μη εφαρμόσιμη και, επομένως, το τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι αναπόφευκτο.
Εν ολίγοις, δηλαδή, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα στείλει πίσω στο σχεδιαστήριο τον κ.Τσίπρα να επαναδιατυπώσει νέα πρόταση, χωρίς πάρα πολλές πρόσθετες φορολογικές αυξήσεις, που θα έβλαπταν την οικονομική ανάπτυξη, όπως τονίζεται από πλευράς ΔΝΤ, καθιστώντας δύσκολη την αποπληρωμή του χρέους από την Ελλάδα.
Έτσι κι αλλοιώς, όπως έχει πει ο Olivier Blanchard του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποδείχθηκε ανίκανη στη συλλογή φόρων. Το ΔΝΤ θα επιμείνει στη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ, με παράλληλη προστασία των φτωχότερων συνταξιούχων, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Οι συντάξεις και οι μισθοί αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 75% των πρωτογενών δαπανών και το 16% του ΑΕΠ.
"Μόλις τελειώσει η συνάντηση με την τρόικα", σημειώνει το Zerohedge, "ο κ.Τσίπρας θα έχει νέα εργασία για το σπίτι: να αναθεωρήσει την "τελική" πρόταση και να καταλήξει σε πολύ λιγότερους φόρους και πολύ περισσότερες περικοπές δαπανών".
Το ΔΝΤ διαφωνεί, επίσης, για τον εταιρικό φόρο και τον ΦΠΑ, εκτός από τις συντάξεις.
Αυτές είναι οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και μένει να δούμε εάν επιβεβαιωθούν. Μπορούν οι δυο θεσμοί της ΕΕ να πάρουν το βάρος της απόφασης, αγνοώντας το ΔΝΤ; Και αν αυτό συμβεί για μια παράταση λίγων μηνών, η λογική λέει ότι το ζήτημα της περικοπής τω δημοσίων δαπανών (και, προφανώς, και των συντάξεων) όχι μόνο δεν έληξε αλλά θα επανέλθει δριμύτερο στις νέες διαπραγματεύσεις...