Οι τουρίστες δεν ψηφίζουν στον προορισμό διακοπών- Φορολογείστε τους!

15-05-16 | ΑΠΟΨΗ

Με προφανή λογική ότι οι τουρίστες δεν ψηφίζουν στον προορισμό διακοπών τους, οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές έχουν βρει μια πολιτικά ανώδυνη πηγή εσόδων, επιβάλλοντας φόρους διανυκτέρευσης, αγνοώντας, ωστόσο, τις επιπτώσεις στον τουρισμό των προορισμών από αυτές τις επιβαρύνσεις. Τελευταίος προορισμός που ξεκινά την επιβολή φόρων στους τουρίστες από φέτος είναι οι Βαλεαρίδες Νήσοι, παρά τις προειδοποιήσεις των τουρ οπερέιτορ ότι αυτό θα στρέψει τους τουρίστες σε άλλες περιοχές. Και ίσως φέτος οι Βαλεαρίδες Νήσοι να μην αισθανθούν τις συνέπειες, καθώς λόγω των προβλημάτων ασφάλειας σε Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία οι τουρίστες δεν έχουν πολλές επιλογές στη Μεσόγειο. Τι θα γίνει, όμως, όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί; Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογος φόρος στις Βαλεαρίδες αποσύρθηκε το 2002 μετά τη μείωση των αφίξεων...

Στα καθ'ημάς, η ιδέα επιβολής φόρου διανυκτέρευσης μετατέθηκε για το 2018 και ίσως η ανταπόκριση των τουριστών στη φορολογική πολιτική των Βαλεαρίδων μέχρι τότε να καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις.

Ο φόρος αυτός στα ισπανικά νησιά επιβαρύνει τους τουρίστες κατά 14 ευρώ το άτομο την εβδομάδα και μένει να δούμε τις αντιδράσεις. Νοτιότερα από τις Βαλεαρίδες, ένας ακόμη προορισμός, η Μάλτα, "δοκιμάζει¨και αυτή τη φορολογία στους τουρίστες με μικρότερη πάντως επιβάρυνση.

Η φορολόγηση των τουριστών ισχύει ήδη σε αρκετές πόλεις και προορισμούς ανά τον κόσμο και κυρίως εφαρμόζεται με αποφάσεις των τοπικών αρχών, ως ανταπόδοση για την προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών, που υφίστανται φθορές από τις τουριστικές μάζες. 

Με αυτό το επιχείρημα εφαρμόζεται και ο φόρος στις Βαλεαρίδες που παρουσιάζεται ως οικολογικός φόρος. Από 1ης Ιουλίου, κάθε τουρίστας ηλικίας 16 ετών και άνω θα πληρώνει την εισφορά του για κάθε νύχτα διαμονής. Ο φόρος θα αποδίδεται είτε κατά την άφιξη είτε κατά την αναχώρηση από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και των λοιπών καταλυμάτων. Ο φόρος ξεκινά από μισό ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση σε κάμπινγκ και σε ξενώνες και φτάνει στα 2 ευρώ στα πολυτελή ξενοδοχεία και πολυτελή διαμερίσματα. Μετά από τις οκτώ νύχτες, ο φόρος μειώνεται στο μισό. Στο μισό επίσης μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου. Ο τουριστικός φόρος ενδέχεται να έχει και 10% ΦΠΑ, οπότε η συνολική επιβάρυνση του τουρίστα θα αυξηθεί περισσότερο.

Αξιοσημείωτο ότι απαλάσσονται από το φόρο τα πρόσωπα που επικαλούνται λόγους υγείας για τις διακοπές τους στη Μαγιόρκα, Ίμπιζα και τα άλλα νησιά των Βαλεαρίδων. Οπότε, όλο και κάποιοι (ή πολλοί...) τουρίστες θα εμφανίζονται με χαρτί γιατρού στις διακοπές τους σε αυτά τα νησιά.

Στη Μάλτα η "περιβαλλοντική συνεισφορά" του τουρίστα, που ξεκινά από τον Ιούνιο, ανέρχεται σε μισό ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση. Αυτό θα ισχύει μόνο για τους άνω των 18 ετών, ενώ η ανώτατη επιβάρυνση του τουρίστα φτάνει στα 5 ευρώ εάν μείνει περισσότερες ημέρες. Οι ξενοδόχοι της Μάλτας είναι έξαλλοι με το φόρο και από το γεγονός ότι πρέπει να τον εισπράτουν οι ίδιοι για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Φόροι στους τουρίστες, όμως, υπάρχουν σε πολλά μέρη: Στη Ν.Υόρκη η δημοτική αρχή επιβάλει φόρο περίπου 15% στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων. Στη Βρετανία ο ΦΠΑ στο ξενοδοχείο φτάνει στο 20%, με τους εκπροσώπους της βρετανικής βιομηχανίας φιλοξενίας να ζητούν σταθερά μείωση στα επίπεδα του ΦΠΑ που ιχύει στις υπηρεσίες.

Ποικιλία φόρων στους τουρίστες στην Ιταλία

Στην Ιταλία, αναζητώντας στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι ο κάθε προορισμός φορολογεί τους τουρίστες με διαφορετικά ποσά και διαβαθμίσεις. Σε γενικές γραμμές, εξαιρούνται τα παιδιά (είτε κάτω των 14 ή 16). Οι πιο κοσμικοί προορισμοί, όπως η Βενετία, η Ρώμη, η Γλωρεντία, το Μιλάνο και η Σιένα χρεώνουν έως 7 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Σε άλλες περιοχές, όπως η Lucca, εφαρμόζεται μόνο για τις τρεις πρώτες ημέρες της διαμονής του τουρίστα. Διαβάστε αναλυτικά τον πίνακα που ακολουθεί για τον τουριστικό φόρο σε ιταλικές πόλεις και κωμοπόλεις- για να έχετε μια εικόνα για έναν φόρο, που βρέθηκε στην αιχμή και της ελληνικής τουριστικής πραγματικότητας την προηγούμενη εβδομάδα....

 

 

διαβάστε ακόμα

Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο