Ανθεί και φέτος το παραεμπόριο σε πολλές από τις παραλίες της Ελλάδας, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει σημειώσει η πανδημία του κορωνοϊού και στη χώρα μας.
Η ανεξέλεγκτη κατάσταση των περιπλανώμενων πωλητών ανάμεσα σε κατοίκους και τουρίστες, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τα σοβαρά προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τη στιγμή που τουριστικές επιχειρήσεις όλων των βαθμίδων πασχίζουν να προστατεύσουν τους πελάτες τους και τις πληττόμενες δραστηριότητές τους από έναν τόσο εύκολα μεταδιδόμενο ιό, πωλητές αμφιβόλου νομιμότητας ακουμπούν πάνω σε ξαπλώστρες και τραπέζια προϊόντα επίσης αμφιβόλου νομιμότητας, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει εάν έχουν απολυμανθεί ποτέ- αν και κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ απίθανο. Ακόμη χειρότερα, περιπλανώμενοι πωλητές προσφέρουν τις πλέον επικίνδυνες, άυλες υπηρεσίες, όπως είναι η χένα στο δέρμα και τα κοτσιδάκια στα μαλλιά, ενώ από την άλλη πλευρά, στις νόμιμες επιχειρήσεις αντίστοιχων υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι δεν διανοούνται καν να πλησιάσουν τους πελάτες τους χωρίς αντισηπτικό, μάσκα και γάντια...
Πρόκειται για μία εξαιρετική, παγκόσμια συνθήκη, όπου πλέον εύλογα δεν εξετάζεται το τεράστιο πρόβλημα που προκαλούν στις νόμιμες επιχειρήσεις οι πωλήσεις απομιμήσεων διαφόρων προϊόντων, αλλά ο τεράστιος κίνδυνος μετάδοσης ενός ιού ο οποίος έχει αποδείξει τη θλιβερή δυναμική του.
Ένα απλό, φανταστικό παράδειγμα, είναι και το εξής: Σε περίπτωση που ο εκάστοτε αμελής, περιπλανώμενος πωλητής μεταδώσει τον κορωνοϊό σε τουρίστες ενός θωρακισμένου υγειονομικά ξενοδοχείου, τα σοβαρά προβλήματα δεν θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει ο περιπλανώμενος πωλητής, αλλά το ξενοδοχείο και φυσικά οι άτυχοι τουρίστες που ενδέχεται να νοσήσουν σοβαρά, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
Μέσα σε όλα τα υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που έχει προκαλέσει αυτή η πρωτόγνωρη, παγκόσμια κατάσταση, ίσως θα έπρεπε να τεθεί στην ατζέντα των θεμάτων προς αντιμετώπιση και το παραεμπόριο. Κάτι τόσο απλό και φαινομενικά ανώδυνο, όπως μία τσάντα ή ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετη, ανεπανόρθωτη ζημιά σε ανθρώπους και επιχειρήσεις και μάλιστα την κρισιμότερη στιγμή, όπου επιχειρείται η ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας εν γένει.