Η πανδημία του κορωνοϊού, αποδεικνύεται μία συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση. Στις αρχές της εξάπλωσής του σε όλο τον κόσμο, ο κορωνοϊός αντιμετωπιζόταν σαν «μονάδα» που κάποια στιγμή θα καταπολεμηθεί, με τα εμβόλια ή με νέα φάρμακα. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, ο κορωνοϊός επιδεικνύει συμπεριφορές πυρκαγιάς, αφού οι μεταλλάξεις του ανοίγουν νέα μέτωπα, αναζωπυρώνοντας τις εστίες του ακόμη και στην Ουχάν, το σημείο μηδέν, όπου υποτίθεται ότι η νόσος είχε εξαλειφθεί μέσω πρωτόγνωρων μέτρων αντιμετώπισης.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα την εξακολουθητική ανάγκη προσαρμογής από πλευράς κρατών, οργανισμών, επιχειρήσεων και ατόμων.
Παρ’ όλα αυτά, και ενώ οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αυξάνονται σε αριθμό και επικινδυνότητα, τα εμβόλια είναι το μόνο Μέσο που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιό της η ανθρωπότητα, ακόμη και υπό την «απειλή» της ελλιπούς προστασίας.
Όμως φαίνεται ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η υπόνοια ύπαρξης αυτού του χαρακτηριστικού μη σταθερότητας του κορωνοϊού, προϋπήρχε. Όπως παρατηρείται στις ειδικές κάρτες εμβολιασμού της χώρας, που εξέδωσε το CDC για τον συγκεκριμένο σκοπό, οι θέσεις των δόσεων του εμβολίου δεν είναι δύο, αλλά τέσσερις. Οι δύο πρώτες θέσεις των δόσεων, είναι αριθμημένες και συμπληρώνονται αναλόγως, με τα δεδομένα που υπάρχουν. Οι υπόλοιπες δύο θέσεις, είναι σε αναμονή. Υπήρχε δηλαδή πρόβλεψη για επιπλέον δόσεις, πριν καν ξεκινήσει παγκοσμίως η συζήτηση για την τρίτη δόση.
Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί μία απλή πρόνοια από πλευράς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσει νέες κάρτες, μπορεί και όχι. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι σπάνια προβαίνουν σε «τυχαίες ενέργειες» οι Αμερικανοί, μάλλον καταλήγει στο ότι οι επιστήμονες το είχαν υπόψη τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό υποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι δεν θα απαλλαγούμε σύντομα από τον κορωνοϊό και ίσως οι τέσσερις θέσεις για επιπλέον δόσεις εμβολίου, να είναι το αισιόδοξο σενάριο.
Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Kaiser Family Foundation, το 0,001% εμβολιασμένων που κόλλησε κορωνοϊό έχασε τη ζωή του, ενώ το ποσοστό κρουσμάτων μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων στις ΗΠΑ, είναι πολύ μικρό. Όμως δεν είναι μηδενικό. Όταν υποβόσκει το ενδεχόμενο του θανάτου, ακόμη και ως απειροελάχιστη πιθανότητα, δεν υπάρχει ασφάλεια. Και η ασφάλεια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως τουλάχιστον ερμηνεύεται από κάθε τομέα της οικονομίας αλλά και από την ανθρώπινη φύση, η οποία επιτάσσει την αλληλεπίδραση και την δια ζώσης επαφή.