Σύννεφα στον ορίζοντα

09-10-14 | ΑΠΟΨΗ

Οι συνέπειες της κρίσης που βιώνουν την τελευταία 4ετία οι χώρες της ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να επηρέασουν και τη γερμανική οικονομία. Ηδη κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τη Γερμανία, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την απουσία επενδύσεων.

Οι προγνώσεις συγκλίνουν ότι η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ φέτος θα περιορισθεί στο 1,3% έναντι 1,9% των εαρινών προγνώσεων, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 2% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι γερμανοί οικονομολόγοι, όπως σημειώνει η Deutche Welle, εντοπίζουν τα αίτια για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην μέτρια αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και τους βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αναφέρουν ακόμη την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και τονίζουν ότι οι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν.

"Οι διεθνείς κρίσεις, όπως η ρωσοουκρανική σύγκρουση και οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ επιβαρύνουν επιπροσθέτως τις οικονομικές προοπτικές", υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "τίποτε δεν μαρτυρά πως οι επιχειρηματίες θα εγκαταλείψουν σύντομα την επιφυλακτική τους στάση στο ζήτημα των επενδύσεων".

Μετά την πτώση στους δείκτες των βιομηχανικών παραγγελιών και την επιδείνωση του κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ήλθε η σειρά των εξαγωγών να εκπέμψουν ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα για την πορεία της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο Αύγουστο υποχώρησαν κατά 5,8% οι γερμανικές εξαγωγές σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση, σε μηνιαία βάση, των τελευταίων 5,5 ετών.

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), Φόλκερ Τράιερ, προσθέτοντας ότι μετά την υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όλα δείχνουν στασιμότητα και για το τρίτο τρίμηνο. «Με τεχνικούς όρους, σε αυτή την περίπτωση θα κάναμε λόγο για ύφεση», προσθέτει ο γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας «γεωπολιτικό έτος ανησυχίας» το 2014.

Βεβαίως, το κλίμα αυτό θα επηρεάσει και τον τουρισμό. Ηδη, ο δεύτερος μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ Der Touristik, διαβλέποντας τη χαμηλή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, στρέφεται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για να πετύχει ανάπτυξη και, προφανώς, ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στους υπόλοιπους τουριστικούς οργανισμούς.

Σωστά ο ΣΕΤΕ, στο σχολιασμό του για τα θετικά αποτελέσμστα του 9μήνου, εκφράζει τις ανησυχίες του για το 2015. Και καλά θα κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική δραστηριότητα να ασχοληθούν από τώρα με τις διαφαινόμενες δυσκολίες της επόμενης χρονιάς, ρίχνοντας τους διθυραμβικούς τόνους για την εξέλιξη του 2014.

διαβάστε ακόμα

Γερμανικός τουρισμός: Απογείωση των κρατήσεων για Τουρκία και Αίγυπτο – «Ορατά ίχνη» από την κατάρρευση του FTI
Οι επιδόσεις της εστίασης στις περιοχές της Ελλάδας το α΄5μηνο
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Τράπεζα Πειραιώς | Ανοιχτή συζήτηση | «Τέχνη και Κοινωνία»
ΙΝΣΕΤΕ | Αυξάνονται και πληθύνονται τα Airbnb στην Ελλάδα- 85.000 περισσότερες κλίνες στο 5μηνο
Sky Express: Μερίδιο αγοράς 13% στο αεροδρόμιο της Αθήνας και συνολικά 6,4 εκατ. θέσεις το 2024 - "Στοίχημα η άμβλυνση της εποχικότητας"
Νέο ημερήσιο ρεκόρ επισκεπτών κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη
O ΕΟΤ στηρίζει καλοκαιρινές γαστρονομικές δράσεις σε Πήλιο, Λουτρά Σμοκόβου και Αλεξανδρούπολη
Υπερ- τουρισμός στη Μαγιόρκα | Περιορίζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις- εισηγήσεις για τουριστική "απο-ανάπτυξη"
4ωρη στάση εργασίας στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Μουσείο Ακρόπολης: Απόδοση στο ελληνικό και διεθνές κοινό του "Μουσείου κάτω από το Μουσείο"