"Η επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών θα σημάνει το τέλος μιας περιπέτειας για τον τουρισμό της Ελλάδας. Το υπουργείο έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα της λειτουργίας της Σχολής που αποτελούσε πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη συγκυρία που η ποιότητα της ξενάγησης, όπως και όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητά μας", τονίζει σε συνέντευξή της στη Δημοκρατική της Ρόδου η πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου κυρία Κατερίνα Γκόγκου, προσθέτοντας:
"Δεν ξέρω αν θα ιδρυθεί Σχολή στη Ρόδο, το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει στην Αθήνα. Ελπίζουμε οι προϋποθέσεις φοίτησης να είναι αυτές που ήταν και στο παρελθόν, δηλαδή η άρτια γνώση μιας ή περισσότερων και κατά προτίμηση σπάνιων γλωσσών στις οποίες θα δίνουν εξετάσεις οι υποψήφιοι πριν την εισαγωγή τους και δεν θα αρκεί μια απλή πιστοποίηση επιπέδου profficiency που είναι ανεπαρκής για τη δουλειά μας όπως επίσης η εξέτασή τους σε σημαντικά μαθήματα όπως η ιστορία και άλλα. Εξ’ όσων γνωρίζουμε το Υπουργείο επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ακριβώς αυτά τα θέματα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ξεναγών κατέθεσε τις προτάσεις της και περιμένουμε κι εμείς να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα".
Η κυρία Γκόγκου αναφέρεται, επίσης, στη συνέντευξη για το πώς εξελίχθηκε η σεζόν για τους ξεναγούς της Δωδεκανήσου, αλλά και για το γνωστό φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων. Λέει χαρακτηριστικά:
"Η φετινή σεζόν δεν ήταν τόσο καλή όσο η προηγούμενη, στην αρχή της τουλάχιστον. Αν εξαιρέσει κανείς τους γερμανόφωνους που ξεκίνησαν νωρίς με τα γκρουπ των συνταξιούχων από την Αυστρία , για τους υπόλοιπους η σεζόν άρχισε μέσα με τέλη Μαΐου. Η μείωση των Ρώσων τουριστών ήταν αυτή τη χρονιά αισθητά μεγαλύτερη, στερώντας έτσι δουλειά από συναδέλφους μας που απασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με αυτούς. Πρέπει να πω επίσης ότι ο αριθμός των ξεναγών που δραστηριοποιούνται στο νησί μας αυξήθηκε αφού προστέθηκαν συνάδελφοί μας που ήλθαν από άλλα μέρη της Ελλάδας να εργαστούν εδώ καθώς και οι αρχαιολόγοι απόφοιτοι των τελευταίων σεμιναρίων.
Το σημαντικότερο πρόβλημα ωστόσο ήταν αυτό των παράνομων ξεναγήσεων, των εκδρομών δηλαδή που διενεργούνται χωρίς την παρουσία διπλωματούχου ξεναγού αλλά από άτομα ανειδίκευτα. Η παρουσίαση δηλαδή του τόπου μας αφήνεται σε χέρια τυχαίων που δεν έχουν γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού κι ένας Θεός ξέρει τι λένε. Πέρυσι ειδικά λόγω της ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών το πρόβλημα διογκώθηκε, κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Ενημερώσαμε το αρμόδιο Υπουργείο και θα ξεκινήσουμε από την αρχή της σεζόν να πιέζουμε για τήρηση του Νόμου και ελέγχους από όσους έχουν υποχρέωση να τους διενεργούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατάμε στο Σωματείο μας η ανεργία τη χρονιά που πέρασε ήταν εξαιτίας των παρανομιών ιδιαίτερα αυξημένη και περισσότερο για τους αγγλόφωνους ξεναγούς. Αργότερα βέβαια τα πράγματα βελτιώθηκαν διότι ωφεληθήκαμε ως προορισμός από τις συγκυρίες, δηλαδή εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν σε Αίγυπτο, Τυνησία και Ανατολική Μεσόγειο και τα οποία έστρεψαν πολλούς επισκέπτες στα ελληνικά νησιά".
Σχετικά με τα παράπονα των τουριστών, που δέχθηκαν οι ξεναγοί, λέει:
"Όπως και σε προηγούμενες σεζόν υπήρξαν παράπονα που αφορούσαν δυστυχώς στην αισχροκέρδεια, και την κακή συμπεριφορά κάποιων! Είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή για όλους μας, να υπάρχουν άνθρωποι που δεν δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε όσους μας τιμούν με την προτίμησή τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και οι τουρίστες με μικρό βαλάντιο, επέλεξαν τον τόπο μας για να ξοδέψουν το υστέρημά τους, αν και θα μπορούσαν να επισκεφθούν φθηνότερους προορισμούς και ότι εξαιτίας τους κάποιοι συνάνθρωποι μας βρήκαν μια θέση εργασίας. Πολλά παράπονα όμως αντιμετωπίζουμε καθημερινά και για την κυκλοφορία οχημάτων στην Π. Πόλη, την καθαριότητα και κυρίως για τις οχλήσεις από τους Ρομά και τους πάσης φύσης πλανόδιους, οι οποίοι μετατρέπουν την ανέμελη βόλτα του επισκέπτη σε εφιάλτη και την ξενάγηση αδύνατη. Προσπαθήστε να το φανταστείτε: Αυτοκίνητα και μηχανάκια να ανεβοκατεβαίνουν την οδό Ιπποτών, παιδάκια με τα ακορντεόν να τραγουδούν, άλλα ντυμένα αγάλματα να ζητιανεύουν ενώ πιο κάτω κάποια να έχουν πιάσει τον καυγά. Κι εμείς, να προσπαθούμε να μιλήσουμε στους τουρίστες για ιστορία, πολιτισμό! Δεν είναι αστείο. Είναι τραγικό.Ντρεπόμαστε σε κάθε βήμα με αυτά που αντικρίζουν οι τουρίστες".
Για τη μείωση κρουαζιεροπλοίων στη Ρόδο, υπογραμμίζει:
"Το ερώτημα γιατί χάσαμε τα κρουαζιερόπλοια δεν είναι απλό να απαντηθεί και θεωρώ ότι καταλληλότεροι να σας απαντήσουν είναι οι τουριστικοί πράκτορες. Ωστόσο, μπορώ να σας πω κάποιες σκέψεις που κάνουμε με τους συναδέλφους μου στην προσπάθεια να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Είναι κοινή η παραδοχή ότι το λιμάνι μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να γίνουν απαραίτητες υποδομές, εκβάθυνση, ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων –οι τουαλέτες λ.χ είναι αυτές της ιταλικής περιόδου ενώ το περιβόητο σκίαστρο δεν εξυπηρετεί κανέναν επιβάτη αλλά έχει γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων! Κατανοούμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν τους πόρους που θα έλυναν τέτοιου είδους προβλήματα. Πιστεύουμε όμως, ότι έχουμε να διδαχθούμε πολλά από τους γείτονές μας τους Τούρκους, όπου τα καταστήματα για παράδειγμα συνεισφέρουν μέσω των επιμελητηρίων τους οικονομικά, προσπαθώντας να προσελκύσουν τις εταιρείες κρουαζιέρας. Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα πλοία δεν κινούνται πια προς τα εκεί, με αποτέλεσμα η Ρόδος να είναι εκτός ρότας. Η ομορφιά του τόπου μας δεν είναι ικανή να ξαναφέρει τα πλοία, αυτό που ενδιαφέρει τις εταιρείες είναι να είναι οικονομικά ελκυστικός."
Πηγή: www.dimokratiki.gr / Μαρία Χονδρογιάννη