Γράφει ο Θερσίτης
Πριν λίγες μέρες ήμουν στην Ολυμπία.
Στο στάδιο, εκτός από το δικό μου γκρουπ, βρισκόταν και μια ομάδα Ρώσων, τους οποίους ξεναγούσε κυρία ρωσικής καταγωγής.
Παρατήρηση πρώτη:
Η εν λόγω κυρία (η οποία δεν φορούσε καμία άδεια ξενάγησης ή άλλο διακριτικό) εξηγούσε φωνάζοντας, λες και δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι στο στάδιο. Και όμως εκτός από την δική μου ομάδα, υπήρχαν και άλλοι επισκέπτες.
Συμπέρασμα πρώτο: Παντελής έλειψη σεβασμού προς τον χώρο και τους υπόλοιπους επισκέπτες.
Παρατήρηση δεύτερη:
Η κυρία αυτή μάλλον εξηγούσε πώς γινόταν η εκκίνηση στους αγώνες δρόμου στο στάδιο και μάλιστα παρότρυνε, όπως κατάλαβα από τις χειρονομίες της, μέλη του γκρουπ να λάβουν θέση στη γραμμή της αφετηρίας. Ωστόσο οι οδηγίες που έλαβαν οι επισκέπτες θα πρέπει να ήταν ελλιπείς, γιατί όσοι μπορούσαν γονάτισαν, όπως γίνεται στους σύγχρονους αγώνες. Καθώς δεν γνωρίζω τη ρωσική δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος για το συμπέρασμά μου, αλλά οι ενδείξεις με κάνουν να πιστεύω πως οι πληροφορίες που δόθηκαν στο γκρουπ ήταν ελαφρώς ανακριβείς – για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση.
Συμπέρασμα δεύτερο: Πλημμελής γνώση του αντικειμένου.
Παρατήρηση τρίτη:
Μεσήλικας ρώσος επισκέπτης –ενθουσιασμένος σίγουρα από την ιστορία του χώρου– έβγαλε το μπλουζάκι του και άρχισε να ποζάρει παίρνοντας διάφορες στάσεις. Πιθανώς θα νόμιζε ότι ακολουθεί τα εικονογραφικά πρότυπα των αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, αλλά στην πραγματικότητα έμοιαζε περισσότερο με τον Μασίστα. Δεν θα αναλύσω την άγνοια της ελληνικής γλυπτικής, αλλά το γεγονός ότι ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορεί κάποιος γυμνός, ημίγυμνος ή ανυπόδητος εντός του αρχαιολογικού χώρου, η ρωσίδα συνοδός, αντί να ενημερώσει τον πελάτη της και να τον προτρέψει να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, άρχισε να τον φωτογραφίζει η ίδια. Ευτυχώς η παρέμβαση του φύλακα έδωσε τέλος στο συγκεκριμένο επισόδιο.
Συμπέρασμα τρίτο: Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω παρατηρήσει ότι γκρουπ ρώσων ή και άλλων εθνοτήτων τα οποία δεν καθοδηγούνται από επαγγελματίες διπλωματούχους ξεναγούς επιδεικνύουν με την συμπεριφορά τους όχι μόνο άγνοια για τους κανονισμούς των αρχαιολογικών χώρων αλλά και παντελή αδιαφορία, ακόμα και άρνηση να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των αρχαιοφυλάκων.
Δεν έμαθα ποτέ αν η κυρία αυτή είχε κάποια άδεια να ξεναγεί καθώς, όταν ζήτησα από αρχαιοφύλακα να προβεί σε έλεγχο, αυτός αρνήθηκε!!!!
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις να ξεναγεί ένα χώρο τόσο σημαντικό όσο η Ολυμπία.
Είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει τους κανονισμούς που διέπουν την εύρυθμη λειτουργία ενός αρχαιολογικού χώρου ή, αν τους έμαθε, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τους εφαρμόσει.
Τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν αρκετοί ρωσόφωνοι διπλωματούχοι ξεναγοί (οι οποίοι υποαπασχολούνται) η κυρία αυτή (όπως και πολλοί άλλοι ρώσοι συνοδοί) ξεναγούν είτε παράνομα, είτε έχοντας λάβει κατ’ εξαίρεση άδεια ξενάγησης από το Υπουργείο Τουρισμού με μοναδικό κριτήριο τη γνώση της μητρικής τους γλώσσας. Είναι προφανές πως αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τον κλάδο των ξεναγών, αλλά και γενικότερα για την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων – και δε θ’ αναφερθώ καν στις όποιες οικονομικές επιπτώσεις.
Αν το ζητούμενο είναι η ποιότητα που θα δημιουργήσει καλές εντυπώσεις για τη χώρα μας, έτσι ώστε να αυξηθούν όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και τα έσοδα από την τουριστική μας βιομηχανία, η λύση του να δίνεται άδεια ξενάγησης άκριτα σε όποιον τη ζητήσει δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Αντίθετα, πρέπει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση των ξεναγών, έτσι ώστε να παρέχεται επαρκής και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο στο γνωστικό όσο και στο τεχνικό επίπεδο. Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς που να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών και όχι να αναμασά τα τετριμμένα με ωραίο και δήθεν εναλλακτικό περιτύλιγμα.