Η επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς. Θα πρέπει όμως, αν πραγματικά θέλουμε το βήμα αυτό να είναι και ουσιαστικό, η άριστη χρήση και η πιστοποίηση των ξένων γλωσσών των σπουδαστών να αποτελέσει το βασικότερο κριτήριο όλων, ήδη από την εισαγωγή τους στη σχολή. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για την επέκταση της χρήσης νέων ξένων γλωσσών και για τον ήδη επαγγελματία ξεναγό, όπως ίσχυε μέχρι το 2014, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ...
Μετά από τις επίμονες προσπάθειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) και των σωματείων-μελών της, η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τήρησε τη δέσμευσή της και με μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων θέτει ξανά σε λειτουργία τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας.
Η προτεραιότητα που δίνεται στην σωστή επαγγελματική εκπαίδευση των ξεναγών μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς και η τάση που διακρίνεται στην προκήρυξη να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής αγορές σε ξεναγούς που μιλούν σπάνιες γλώσσες.
Ωστόσο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαμε εκφράσει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η πιστοποίηση του επιπέδου ξένων γλωσσών και η εισαγωγή των υποψηφίων δεν θα γίνει με ειδικές εξετάσεις για ξεναγούς, όπως ίσχυε παλαιότερα και όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με πιστοποιητικά όπως αυτά αναφέρονται στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των Προκηρύξεων του ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση.
Θα επισημάνουμε για ακόμα μια φορά ότι η ανάγκη χρήσης της ξένης γλώσσας από τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με την επιβεβλημένη άριστη χρήση της ξένης γλώσσας από τους ξεναγούς, για τους οποίους αποτελεί το βασικότερο όργανο εργασίας, οπότε βρίσκουμε άστοχη αυτήν την εξομοίωση.
Επίσης η εισαγωγή των σπουδαστών με μοριοδότηση προσόντων – τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με το επάγγελμα του ξεναγού, όπως ο βαθμός απολυτηρίου, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι ή η πολυτεκνία - θεωρούμε ότι εμποδίζει την επιλογή των καταλληλότερων υποψήφιων σπουδαστών. Η σωστότερη επιλογή θα είχε επιτευχθεί αν η εισαγωγή γινόταν με γραπτή εξέταση σε σχετικά μαθήματα, όπως εξάλλου γίνεται για την εισαγωγή σε όλες τις σχολές.
Παρόλα τα προβλήματα που εντοπίζουμε, ως ΠΟΞΕΝ θεωρούμε ότι έγινε το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των Σχολών Ξεναγών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς. Θα πρέπει όμως, αν πραγματικά θέλουμε το βήμα αυτό να είναι και ουσιαστικό, η άριστη χρήση και η πιστοποίηση των ξένων γλωσσών των σπουδαστών να αποτελέσει το βασικότερο κριτήριο όλων, ήδη από την εισαγωγή τους στη σχολή. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για την επέκταση της χρήσης νέων ξένων γλωσσών και για τον ήδη επαγγελματία ξεναγό, όπως ίσχυε μέχρι το 2014.
Επίσης, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσουν από το Υπουργείο Τουρισμού και όλες οι υπόλοιπες Σχολές Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα.