Ο επιχειρηματίας-αρχιτέκτονας που "κινεί" την επένδυση Pravita στη Χαλκιδική

25-05-14 | ΠΡΟΣΩΠΑ

O αρχιτέκτονας- επιχειρηματίας κ.Γιώργος Λίτσος (του ομίλου τεχνικών εταιρειών και real estate Litsos Group) είναι αυτός που “κινεί” τη μεγάλη επένδυση της Pravita στην περιοχή Ταξιάρχη του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής σε έκταση 12.673 στρεμμάτων. 

Η επένδυση, έχει ενταχθεί στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track), με προϋπολογισμό πάνω από 700 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε χρονικό διάστημα 5 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός χρηματοδότης είναι ο κορεατικός επενδυτικός όμιλος Han Chang Corporation και funds από Κίνα και ΗΠΑ. 

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τέσσερα γήπεδα γκολφ, τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης και θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Επισημαίνεται ότι η έκταση των 12.673 στρεμμάτων ανήκει σε αρκετούς ιδιοκτήτες, με μεγαλύτερη την κυρία Μ.Μπίθα, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν, από το 2009, να αξιοποιήσουν τουριστικά το ακίνητο. Τότε ως χρηματοδότης φερόταν ο Αραβας Oday Al Shammari, ο οποίος είχε γίνει γνωστός στη χώρα μας λόγω του ενδιαφέροντός του για τον ΠΑΟΚ. Το 2011, όμως, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, δεν ενέκρινε το σχετικό φάκελο στις στρατηγικές επενδύσεις, λόγω ελλείψεων στα ζητούμενα στοιχεία από τον Αραβα επιχειρηματία.

Το σημερινό επενδυτικό σχήμα ικανοποιεί τις προϋποθέσεις, γι αυτό και το Invest in Greece εισηγήθηκε την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις.

Ποιος είναι ο κ.Γιώργος Λίτσος

O κ.Γιώργος Λίτσος γεννήθηκε στο Αργος Ορεστικό της Καστοριάς το 1964 και, όπως ο ίδιος ααναφέρει στο βιογραφικό του, ξεκίνησε για δάσκαλος, αποφοιτώντας από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης το 1983. Στη συνέχεια, το 1988, πήρε το πτυχίο του αρχιτέκτονα μηχανικού. Η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα το όνειρό του, καθώς, όπως τονίζει, “αποτέλεσε τον κινητήριο άξονα στον οποίο κινήθηκε η ζωή του”. 

Ο σχεδιασμός και η φιλοσοφία του, τονίζεται στο βιογραφικό του, διέπονται και καθορίζονται από τις ακόλουθες Αρχέγονες Αξίες: “τη Δωρική Λιτότητα, την Ισορροπία της Απλότητας, την Καθαρότητα της Γεωμετρίας, την Ποίηση της Γλυπτικής,  τα Χρώματα και το Φως, την Αγάπη του Θεού, την Ελευθερία του Ανθρώπου, τα Μυστήρια της Ζωής, τη Σημειλογία των Συμβόλων και τέλος τους Μυστικούς Κώδικες της παράδοσης”.

Με βασικό άξονα, συνεχίζει ο ίδιος, την ελευθερία, παρέμεινε ανοικτός σε κάθε πρόκληση.

“Εξω από παραδοσιακά στάνταρτς και καλούπια, αρνείται να υποταχθει στη σύγχρονη νοοτροπία της γρήγορης και εύκολης μαζικής δόμησης, που οδηγεί μοιραία στην εμπορευματοποίηση της ποιότητας και την απαξίωση των κατασκευών”.

Ο όμιλος Litsos Group έχει κατασκευάσει κατοικίες σε Αττική, Χαλκιδική, Ηράκλειο και Μύκονο, ενώ στους μελλοντικούς στόχους του, όπως αναλύονται στο προφίλ της εταιρίας, περιλαμβάνονται:

- Η αγορά μιας μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης, με "δική της" παραλία, σε απόσταση από αεροδρόμιο μικρότερη της ώρας. Σχεδιάζει την κατασκευή ενός προτότυπου οικιστικού έργου τουλάχιστον 300 παραθεριστικών κατοικιών (60, 80,100,120 και 160 τ.μ.). Θα είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ντόπια πέτρα και πελεκιτή πεπαλαιωμένη ξύλία. Με σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές, στο περιβάλλον και το φυσικό ανάγλυφο του τοπίου, όλο το οικιστικό συγκρότημα θα οργανωθεί σε μικρές γειτονιές ώστε το μέτρο της κλίμακας να είναι ο άνθρωπος και κανόνας η ποιότητα της ζωής.

-Παράλληλα με το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών σχεδιάζεται η κατασκευή μιας καινοτόμου εκτεταμένης τουριστικής μονάδας χαμηλής δόμισης, που θα συνδυάζει την πολυτελή διαμονή με ένα πλήθος εξυπηρέτησεων, εστίασης - αναψυχής - πολιτισμού - αθλητισμού και αγορών κάθε είδους.

Όλο το έργο θα διέπεται από τις πλέον σύγχρονες Αρχιτεκτονικές και Επιστημονικές αρχές Σχεδιασμού. Θα είναι βιοκλιματικό, αυτόνομο ενεργειακά, με άριστη εργονομία και ποιότητα κατασκευής. Τέλος θα σέβεται το Περιβάλλον, την Παράδοση, τον Ελληνικό Πολιτισμό, τον Βιομαγνητισμό και την Γεωδεσία της Γης.

 

διαβάστε ακόμα

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για την εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa
Independent: Ένα Ελληνικό ξενοδοχείο στα καλύτερα του κόσμου για τους λάτρεις του τένις
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Νίκος Διαμαντής | Τριήμερα πλατφόρμα δράσεων: What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία
Τα 3 ιδιαίτερα concept προβολής εκθετών που ετοιμάζει το 100% Hotel Show
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Η Philharmonic Brass έρχεται στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου!
Σε κανονικότητα τα ταξίδια των Jet2holidays, Tui, easyJet στην Κω – Το «ευχαριστώ» του δημάρχου
HOTREC | Επιτακτική η ανάγκη για δίκαιους ψηφιακούς κανόνες - Έρευνα για τα κανάλια διάθεσης δωματίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη
Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035
Ε.Ξ. Χανίων | Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Γιάννη Σμπώκο
Ryanair: 48ωρη προσφορά για μειωμένη τιμή πτήσων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο