Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, WTTC, αποκάλυψε τη δεύτερη φάση των μέτρων στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα ταξίδια, που αφορούν τις αερομεταφορές, τα αεροδρόμια, τους τουρ οπερέιτορ και τις εκδηλώσεις/ συνέδρια.
Η Gloria Guevara, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε ότι για πρώτη φορά, ο παγκόσμιος ιδιωτικός τομέας συσπειρώθηκε γύρω από τα πρωτόκολλα Safe Travels, τα οποία θα δημιουργήσουν τη συνοχή που απαιτείται για την ανάκαμψη των τουριστικών επιχειρήσεων.
Τα τελευταία πρωτόκολλα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προάγουν την ασφάλεια στα ταξίδια και να δώσουν τη δυνατότητα στους παραπάνω επιχειρηματικούς τομείς να ανθίσουν και πάλι.
Για τη διαμόρφωσή τους διεξήχθησαν συζητήσεις με βασικούς μετόχους και οργανισμούς του τουρισμού ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη πρακτική εφαρμογή τους και να τεθούν ξεκάθαρες προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να βιώσουν οι ταξιδιώτες στη νέα κανονικότητα.
Δείτε τα μέτρα…
-ενισχυμένος καθαρισμός που περιλαμβάνει τον εξοπλισμό αυτοεξυπηρέτησης, τρόλεϊ αποσκευών, σημεία ελέγχου, ανελκυστήρες, περιοχές επιβίβασης και κοινόχρηστους χώρους με έμφαση στα σημεία με μεγάλη συχνότητα αγγιγμάτων.
-Παροχή προσωπικού εξοπλισμού προστασίας στο προσωπικό, όπως μάσκες
-Νέα σήμανση και ανακοινώσεις για τον περιορισμό της αλληλεπίδρασης και των ουρών
-Πιθανοί έλεγχοι πριν την άφιξη για εκτίμηση του κινδύνου υγείας ώστε να προλαμβάνονται οι καθυστερήσεις με την άφιξη
-Μείωση των σημείων επαφής των επιβατών μέσω διαδικτυακού τσεκ ιν πριν την αναχώρηση, χρήση περιπτέρων για ατομικό τσεκ ιν και απόθεσης αποσκευών, εκτυπωμένες ετικέτες των αποσκευών από το σπίτι, ευρύτερη χρήση βιομετρικών ηλεκτρονικών πυλών και έλεγχος των καρτών επιβίβασης στις πύλες.
-Εάν απαιτείται έλεγχος κατά την είσοδο – έξοδο, θα πρέπει να διεξάγεται με διακριτικό τρόπο, με σκάνερ που θα εξετάζουν όλο το σώμα χρησιμοποιώντας υπέρυθρα φορητά θερμόμετρα και θερμόμετρα αυτιών.
-Ενισχυμένη ασφάλεια τροφίμων και υγιεινής στα εστιατόρια, με προσυσκευασμένα τρόφιμα για αποφυγή παραλαβής τροφίμων από μπουφέδες.
-Πιθανότητα επανασχεδιασμού των χώρων μετανάστευσης σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τους αερομεταφορείς ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες.
-Όταν απαιτούνται περαιτέρω διαδικασίες μετά την άφιξη, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ψηφιακές επιλογές για να περιορίζεται η επαφή, ιδανικά με τη χρήση ανέπαφων διαδικασιών.
-Παροχή εξοπλισμούς προσωπικής προστασίας στο προσωπικό, όπως μάσκες
-Μείωση των σημείων επαφής των επιβατών μέσω του διαδικτυκαού τσεκ ιν πριν την αναχώρηση, της χρήσης αυτοεξυπηρέτησης στα περίπτερα και απόθεσης αποσκευών, εκτυπωμένων στο σπίτι ετικετών στις αποσκευές, μεγαλύτερης χρήσης βιομετρικών ηλεκτρονικών πυλών και ελέγχου των καρτών επιβίβασης στις πύλες.
-Παροχή εγκεκριμένων αντισηπτικών χεριών στις περιοχές με μεγάλη επιβατική κίνηση, όπως οι περιοχές τσεκ ιν και επιβίβασης.
-Επανεξέταση των κανόνων των ομάδων καθαριότητας για όλες τις περιοχές του αεροσκάφους, όπως η τουαλέτα, και οι περιοχές τσεκ ιν και επιβίβασης, με έμφαση στα σημεία με συχνή επαφή.
-Πιθανή επιβίβαση από το πίσω μέρος του αεροσκάφους, από τα παράθυρα στο διάδρομο.
-Περιορισμός μετακινήσεων μέσα στη καμπίνα όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Εκπαίδευση του πληρώματος και του προσωπικού υποδοχής όσον αφορά τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων και υγιεινής.
-Ενισχυμένες πρακτικές απολύμανσης και βαθέως καθαρισμού στα τουριστικά λεωφορεία και άλλα οχήματα.
-Εστιασμένος καθαρισμός σε σημεία με συχνή επαφή, όπως τα πόμολα, τα τραπέζια, οι τουαλέτες, τα φίλτρα του κλιματισμού, οι αποθηκευτικοί χώροι και τα ακουστικά.
-Σχέδια καθορισμού θέσης εκ των προτέρων χωρίς αλλαγές.
-Περιορισμός της φυσικής επαφής και των ουρών όπου αυτό είναι δυνατό.
-Εξερεύνηση επιλογών κλιμακωτής πρόσβασης σε χώρους, ξενοδοχεία και εστιατόρια
-Πρωτόκολλα υγείας, απολύμανσης και υγιεινής αλλά και ασφάλειας τροφίμων σε συνεργαζόμενα εστιατόρια.
-Διασφάλιση ότι αυτά τα πρωτόκολλα τηρούνται από τους συνεργάτες και παρόχους υπηρεσιών όπως καταστήματα, χώροι γευσιγνωσίας, μουσεία, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, εργοστάσια και φάρμες.
-Εφαρμογή κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά την κατανομή των θέσεων και των διαδρόμων, χρήση των κυβερνητικών οδηγιών εάν αυτές είναι διαθέσιμες.
-Μείωση της χωρητικοτητας των χώρων εκδηλώσεων όσο το δυνατό περισσότερο και καταλλήλως και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τοπική νομοθεσία.
-Διάκριση μεταξύ διαφορετικών περιοχών κινδύνου στον χώρο εκδηλώσεων.
-Εξέταση της επιλογής ερωτηματολογίων εκτίμησης κινδύνου προ άφιξης των επισκεπτών.
-Περιορισμός της φυσικής αλληλεπίδρασης και πιθανών ουρών κατά την υποδοχή και εγγραφή βάσει εκ των προτέρων εγγραφής για να διευκολύνεται η ροή επισκεπτών.
-Δημιουργία μονάδων απομόνωσης έξω από τον χώρο εκδηλώσεων, όταν αυτό είναι δυνατό, για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα COVID-19.
Αντίστοιχες οδηγίες για τον κλάδο της κρουαζιέρας και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, βρίσκονται υπό ανάπτυξη και πρόκειται να ανακοινωθούν.