Tα τουριστικά έσοδα μπορεί να φτάσουν φέτος τα 20 δισ.ευρώ- Οι λύσεις στα προβλήματα των ξενοδοχείων

30-06-22 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Τo ελληνικό ξενοδοχείο και ο τουρισμός για άλλη μια φορά «βάζουν πλάτη», σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, τονίζει σε άρθρο του στο Ποντίκι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Ο κ.Τάσιος υπογραμμίζει ότι είναι πιθανό φέτος τα τουριστικά έσοδα του 2019 και να φτάσουν τα 20 δισ.ευρώ.

Αναφέρει σχετικά:

"Μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, δεν είναι καθόλου λίγο εσύ να βάζεις μέσα στη χώρα ζεστά 15 δις ευρώ, με τις πιο μετριοπαθείς και προσγειωμένες εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν.

Είναι πολύ πιθανό, αν καταφέρουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν μέσα στο φθινόπωρο, τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019 και να φτάσουν τα 20 δις ευρώ. Είναι ένα ρεαλιστικό πλέον ενδεχόμενο στο βαθμό που δεν μεσολαβήσει οποιοδήποτε δυσάρεστο απρόοπτο".

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ σπεύδει, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν λύθηκαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα για τον τουρισμό και το ελληνικό ξενοδοχείο.

"Μπορεί ο τουρισμός να δίνει μια ισχυρή τονωτική ένεση στα δημόσια ταμεία αλλά το τι θα μείνει στο ταμείο του ξενοδοχείου είναι άγνωστο", αναφέρει. "Διότι ερχόμαστε από δυο συνεχόμενες χρονιές μεγάλων απωλειών, εξαιτίας της πανδημίας και μπαίνουμε σε μια σεζόν που ναι μεν υπάρχει υψηλή ζήτηση, αλλά ο πληθωρισμός έχει αυξήσει κατά 30% το κόστος ανά δωμάτιο-διανυκτέρευση και οι περισσότερες προαγορές είναι με τιμές του 2019".

Οι λύσεις, που προτείνει ο κ.Τασιος:

"Λύσεις καθαρές: Ένα χωροταξικό που θα ορίζει με σαφήνεια που και τι μπορεί να γίνει, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Λύσεις ορθολογικές: Η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση έχει «μπουκώσει» τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών και απειλεί να τινάξει στον αέρα την τουριστική εικόνα της χώρας. Χρειάζεται ρύθμιση και κανόνες όπως συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές χώρες του δυτικού κόσμου.

Λύσεις έξυπνες: Η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις περνάει μέσα από την επιδοτούμενη εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων για ίδια χρήση, όχι μόνο στις στέγες και τα παρακείμενα οικόπεδα αλλά ακόμη και σε απόσταση από την ξενοδοχειακή μονάδα, παράλληλα με τις κατάλληλες τεχνολογικές εφαρμογές αποθήκευσης και μεταφοράς.

Λύσεις για την κοινωνία: Ο προορισμός πρέπει πρώτα να εγγυάται την ποιότητα ζωής στους μονίμους κατοίκους του για να μπορεί να τη μοιράζεται και με τους επισκέπτες του. Αυτό σημαίνει υποδομές. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση μέχρι τα οδικά δίκτυα και τις παροχές ενέργειας".

διαβάστε ακόμα

Τα 5 αρχιτεκτονικά σημεία αναφοράς για Ξενοδοχεία στο 100% Hotel Show αυτό το Σαββατοκύριακο
Απογείωση επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας | +10% τον Οκτώβριο, +12,9% στο 10μηνο
Εντυπωσιακή η παρουσία της Ρόδου στην έκθεση World Travel Market 2024 του Λονδίνου
Eurocontrol | Εκτεταμένες καθυστερήσεις στις πτήσεις αυτό το καλοκαίρι
O νέος Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας για την Ευρώπη
Νέα Υόρκη: Το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο Safe Hotels Act για όλα τα ξενοδοχεία - Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις
Προβολή στην Ιαπωνία της ελληνικής κρουαζιέρας και του οινικού τουρισμού
Αναβαθμισμένη τουριστική συνεργασία Ελλάδας - Βρετανίας | Συνάντηση Κεφαλογιάννη με τον Sir Chris Bryant στο Λονδίνο
Royal Caribbean: Αθήνα και Ελληνικά νησιά στα προγράμματα κρουαζιέρας του 2026
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας