Δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για ενίσχυση των επιχειρήσεων για το ενεργειακό κόστος

26-09-22 | ΠΡΟΣΩΠΑ

«Χρειάζεται να γίνει έλεγχος στους παρόχους ενέργειας. Δεν έχουν που να κρύψουν τα κέρδη τους. Από την άλλη εξαφανίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το θέμα της ενέργειας καίει όλη την επιχειρηματική κοινότητα η οποία κινδυνεύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους να απωλέσει την κερδοφορία της» επεσήμανε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Μασούτης, από τη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Επιμελητήριο Πιερίας, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Εμποροβιοτεχνικής Εκθεσιακής Δραστηριότητας Πιερίας - Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αναλαμβάνω το ρόλο να σας επισημάνω ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της οικονομίας λόγω της διεθνούς ύφεσης είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Δίνονται κίνητρα για τη συνεργασία και την συγχώνευση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να σταθούν στον ανταγωνισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται σχεδόν στο σύνολό τους έπειτα από υποδείξεις των Επιμελητηρίων.

«Αρχές του χρόνου αλλάζει το καθεστώς τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή ηλεκτρισμού» δήλωσε η ευρωβουλευτής, κ. Μαρία Σπυράκη, η οποία παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη έλαβε την απόφαση με καθυστέρηση.

Αμέσως μετά το συμβούλιο ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Μασούτης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πιερίας και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ εγκαινίασαν της 11η ΕΜΠΟΡΙΚΗ και Βιοτεχνική Έκθεση Πιερίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε.Ε.Ε.:

«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω στη Διευρυμένη Διοικητική Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψετε μου να συγχαρώ τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Πιερίας όπου μας φιλοξενεί, για την διοργάνωση της 11ης Εμποροβιοτεχνικής Εκθεσιακής Δραστηριότητας Πιερίας - Κεντρικής Μακεδονίας. Μία οργάνωση – θεσμό στην περιοχή που ενισχύει τις ντόπιες επιχειρήσεις και το σύνολο της κοινωνίας και της αγοράς στην περιοχή.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε εδώ και πολλούς μήνες η παγκόσμια οικονομία, και κατά συνέπεια όλος ο πληθυσμός δοκιμάζεται.
Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται σε κύριο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, ενώ ο φόβος για ελλείψεις οδηγεί στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Συνέπεια αυτού, είναι το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αυξάνεται δραματικά την ίδια στιγμή που οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται και η επενδυτική εμπιστοσύνη μειώνεται.
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει σε ύφεση.
Δυστυχώς όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί απελπιστικά να λάβει αποφάσεις, για να αντιμετωπίσει συντονισμένα την κρίση.
Μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η μεταρρύθμιση του μοντέλου τιμολόγησης – τα οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει από την αρχή – μπαίνουν μόλις τώρα στην ατζέντα.
Αλλά και πάλι, για να υπάρξουν τελικές αποφάσεις, θα πρέπει να περιμένουμε ως τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ οι συνθήκες στην κοινωνία και στην αγορά γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Και οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν – όπως και στην περίοδο της πανδημίας – για να προστατέψουν την πραγματική οικονομία και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.
Στη χώρα μας οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις ενάντια στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, αγγίζουν ήδη τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κρατική επιδότηση του κόστους ενέργειας είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης, υπάρχει η δέσμευση για συνέχιση των μέτρων στήριξης, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και από το βήμα της ΔΕΘ. Μέτρα στήριξης τα οποία όχι απλά θα πρέπει να ισχύσουν μέχρι να επανέρθει η κανονικότητα στην αγορά της ενέργειας, αλλά και διευρυνθούν με στόχο να καλύψουν τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.
Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η αντιμετώπιση μιας τέτοιας παγκόσμιας κρίσης είναι σαφώς περίπλοκη παρόλα αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δημοσιονομικά βιώσιμο να απορροφά το κράτος επ’ αόριστο το σύνολο των αυξήσεων.
Αντίστοιχα, όμως, δεν είναι βιώσιμο  να πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αστρονομικά ποσά για την ενέργεια, χωρίς κρατική στήριξη.
Αν οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 10% - 20% θα μπορούσαμε να περιοριστούμε σε μέτρα εξοικονόμησης. Αλλά καμία εξοικονόμηση δεν μπορεί να καλύψει το δεκαπλασιασμό των τιμών.
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τις επιδοτήσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα είχαν οδηγηθεί στη χρεοκοπία και στη φτώχεια.
Όλοι πρέπει να προσαρμόσουμε την κατανάλωσή μας. Και οι περισσότεροι ήδη το κάνουμε.
Δεν παύει να είναι όμως απαραίτητη η παρέμβαση του κράτους. Μια παρέμβαση που πρέπει να είναι προσωρινή και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
Παράλληλα δε, ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να λειτουργήσει και εποπτικά στην αγορά, καθώς παρατηρείται ότι ενώ οι διεθνείς τιμές στα καύσιμα έχουν μειωθεί, οι τιμές πώλησης παραμένουν το ίδιο υψηλές, δυσχεραίνοντας έτσι την αγορά και τα νοικοκυριά.
Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά στο παρελθόν, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης των ελλειμμάτων και του χρέους της. Με αφορμή την εν λόγω ενεργειακή κρίση, δεν πρέπει επ’ ουδενί να γυρίσουμε πίσω καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση.
Παρά τις πρόσθετες πιέσεις που δημιουργεί αυτή η κρίση, πρέπει να συνεχίσουμε να προτάσσουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία της της ελληνικής οικονομίας και να επιμείνουμε στο στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε βιώσιμες συνθήκες δανεισμού της χώρας και των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που το χρήμα γίνεται ακριβότερο και ακόμα πιο πολύτιμο για το Κράτος και τους πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο…
Ζητάμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα.
Ζητάμε μέτρα που δίνουν έμφαση στους πλέον ευάλωτους: στους οικονομικά ασθενέστερους, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ζητάμε λελογισμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών
Ζητάμε παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να διαχειριστούν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των διαδοχικών κρίσεων.
Ζητάμε, παράλληλα, από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της σε τρία επίπεδα:
• στην προσαρμογή των ρυθμιστικών πλαισίων και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στις αγορές – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
• στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, με επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ και χώρους αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και με ενίσχυση των δικτύων διασύνδεσης
• στην κινητοποίηση και υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε συστήματα αυτοπαραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας
Κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμα θα διαρκέσει αυτή η κρίση καθώς ώρα με την ώρα οι εξελίξεις τρέχουν και απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και προσαρμογές.
Το σημαντικό είναι να μην επιτρέψουμε σε αυτή την αρνητική συγκυρία να εκτρέψει την πορεία ανάκαμψης, που είχε ξεκινήσει η χώρα και η οικονομία το προηγούμενο διάστημα.
Μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία, τόσο το 2021 όσο και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022, είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μιας και οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται και η ανεργία μειώνεται σταθερά. Οι επιχειρήσεις, μετά από πολλά χρόνια, είχαν αρχίσει να κάνουν σχέδια, κοιτάζοντας μπροστά.
Την δυναμική αυτή πρέπει όχι μόνο να την διατηρήσουμε σταθερή, αλλά και να φροντίσει η Πολιτεία με τα κατάλληλα μέτρα στήριξης να την ενισχύσει, ακόμη περισσότερο.
Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε την επόμενη μέρα, για τις επιχειρήσεις και για την ελληνική οικονομία.
Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα μέγιστα τη «χρυσή ευκαιρία» που παρέχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.
Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης προβλέπονται μια σειρά από κίνητρα και μεταρρυθμίσεις, που υποστηρίζουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενδυνάμωση της οικονομίας.
Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία, σε αυτό το πλαίσιο, είναι η παροχή δανειακής στήριξης για την πραγματοποίηση επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για μια δράση που έχει προϋπολογισμό 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφορά την παροχή χαμηλότοκων δανείων, μέσω των τραπεζών.
Συνδυάζοντας τραπεζικό δανεισμό και ιδιωτικά κεφάλαια, τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν επενδύσεις που σχετίζονται κυρίως με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Σπουδαίες ευκαιρίες προκύπτουν και από το νέο ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του οποίου θα διοχετευθούν αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πόροι 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πόροι που θα στηρίξουν επενδύσεις για την ψηφιοποίηση της παραγωγής τους, για την τόνωση των εξαγωγών, για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, για την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση.
Μέσα από αυτές τις δράσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις, έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα με καλούς όρους. Αλλά να πετύχουν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Να γίνουν ισχυρότερες, ανταγωνιστικότερες, να εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς. Να δημιουργήσουν εθνικό πλούτο για τη χώρα και ευκαιρίες για τους πολίτες.
Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν πρώτα οι ίδιες οι επιχειρήσεις και να προσαρμόσουν ανάλογα τη στρατηγική και τα σχέδιά τους.
Από εκεί και πέρα, όμως, θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία από την Πολιτεία, από τις Τράπεζες και τα Επιμελητήρια, ώστε οι επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να επωφεληθούν, να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.  
Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
• Ζητάμε απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων. Να δοθεί προτεραιότητα στα απολύτως απαραίτητα βήματα, να περιοριστούν περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
• Ζητάμε απλούστερες και σύντομες προκηρύξεις. Και όχι προκηρύξεις δεκάδων σελίδων, με δυσνόητους τεχνοκρατικούς όρους, που ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διαχειριστούν.
• Ζητάμε μια νέα προσέγγιση στην ενημέρωση των επιχειρήσεων, με αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων και εργαλείων, με απλές οδηγίες, συμπληρωμένα παραδείγματα κ.λπ.
• Ζητάμε αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ώστε να είναι πιο εύχρηστο για τις επιχειρήσεις.
• Ζητάμε την περαιτέρω απλοποίηση – ευρύτερα – των διαδικασιών που σχετίζονται με την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων, π.χ. σε θέματα χωροταξικά κ.ά.  
• Ζητάμε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να σχεδιάσουν υπηρεσίες και λύσεις που ανταποκρίνονται στα μέτρα της μικρής επιχείρησης, να προσαρμόσουν τα κριτήριά τους, να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων.  
Βεβαίως, θα επαναλάβω ότι για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, δεν αρκούν οι ενισχύσεις. Χρειάζεται, πάνω από όλα, ένα περιβάλλον φιλικό για την επιχειρηματικότητα. Ένα περιβάλλον με προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας. Ένα περιβάλλον σταθερό, αξιόπιστο, με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν παύουμε να διεκδικούμε:
• Την περαιτέρω μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
• Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη, όπως είναι η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η παιδεία και η επαγγελματική εκπαίδευση, η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.
• Την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, με έμφαση στους τομείς των μεταφορών και των δικτύων, που θα ενισχύσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Παρά τις αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάμε καλύτερα.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι άνθρωποί τους έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται, να προσαρμόζονται, να γίνονται πιο ανθεκτικές.
Είναι οι επιχειρήσεις που κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια και οι ίδιες είναι τώρα έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας.
Ζητάμε από την κυβέρνηση, σε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία, να στηρίξει την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ζητάμε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου να δείξει την υπευθυνότητα και τη νηφαλιότητα, που επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Σας ευχαριστώ".

διαβάστε ακόμα

FedHATTA/ HATTA: Δυναμική συμμετοχή στην 39η έκθεση Philoxenia - Ο πολιτιστικός τουρισμός όχημα για επέκταση της σεζόν
Το νέο Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Ryanair: Νέες συνδέσεις με Χανιά και Ρόδο από το Μπόρνμουθ το 2025
Enterprise Greece: Webinar για την ανάδειξη ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στο Ην. Βασίλειο
Aegean Airlines: 6 νέες συνδέσεις εσωτερικού από Ηράκλειο και Ρόδο για το καλοκαίρι του 2025
EasyJet: Νέες συνδέσεις με Αθήνα και Καλαμάτα το καλοκαίρι του 2025
SkyAlps: Nέα καλοκαιρινή σύνδεση Bolzano - Κεφαλονιά
Ελληνικός τουρισμός 2024 | 18,8 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο 9μηνο (+4,1%), +9,3% οι αφίξεις
Τουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη | Παρουσίαση της πρωτοβουλίας METRON Sustainable Tourism στην Philoxenia
O κ.Εμμανουήλ Σταματάκης πρόεδρος στην Ε.Ξ. Χανίων - το νέο Δ.Σ.