FedHATTA: Στον «αέρα» δεκάδες εργαζόμενοι Ελληνικών τουριστικών γραφείων που «δουλεύουν» με Ρωσία & Ουκρανία

31-01-23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Χωρίς στήριξη παραμένουν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία δεκάδες εργαζόμενοι στα ελληνικά τουριστικά γραφεία, με αντικείμενο εργασιών αποκλειστικά στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Αυτό υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA).

Αναλυτικά η ανακοίνωση...

Στον «αέρα» συνεχίζουν να βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι των Ελληνικών τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο οποίος εκτός από τις επιπτώσεις που προκάλεσε στην ευρύτερη αγορά και οικονομία, εκμηδένισε τη δραστηριότητά τους, καθιστώντας τα εξαιρετικά ευάλωτα σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων.

Μετά από επίμονα και συνεχή σχετικά αιτήματα της Ομοσπονδίας FedHATTA τα αρμόδια Υπουργεία στήριξαν τα τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τα οποία επλήγησαν καίρια -και εξακολουθούν να πλήττονται- από την συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας λύση σε τρία κρίσιμα ζητήματα, με τρία πολύ σημαντικά μέτρα: την αναστολή των προθεσμιών για τα αξιόγραφα που βαρύνουν τα γραφεία αυτά, την παράταση της καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών τους στις Δ.Ο.Υ. και την αναστολή της καταβολής των οφειλόμενων από αυτά ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. Και τα τρία μέτρα έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Ωστόσο, ακόμη περιμένουμε το αυτονόητο, δηλαδή την στήριξη των εργαζομένων αορίστου χρόνου (12μηνης απασχόλησης) αυτών των τουριστικών γραφείων, οι οποίοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα όπως μπορούν για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μία συνολική συγκυρία πάρα πολύ δύσκολη, παραμένοντας χωρίς την παραμικρή κρατική μέριμνα μέχρι και σήμερα.

Με δεδομένο το γεγονός ότι δεν δόθηκε μέχρι σήμερα η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των γραφείων αυτών (τα οποία, όπως και τον αριθμό των εργαζομένων τους, για τους οποίους πρόκειται εδώ, έχουμε αποστείλει στα συναρμόδια Υπουργεία), είναι απαραίτητο να βρεθεί επιτέλους η ενδεδειγμένη λύση για να στηριχθούν αυτοί οι εργαζόμενοι οικονομικά από την Πολιτεία, αλλά και για να καλυφθούν οι δαπάνες στις οποίες προβαίνουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ δεν είναι πραγματικά σε θέση να τις επωμισθούν δεδομένης της σημερινής κατάστασης.

Στο μεταξύ, οι υπάλληλοι των πληττόμενων από την ίδια αιτία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιΐας (οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες, μαζί με τα συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία, με το άρθρο 118 του Ν. 4964/2022 (ΦΕΚ Α’ 150/30.07.2022), έχουν λάβει ήδη στήριξη από την ελληνική Πολιτεία, με τη μορφή της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.
 
Τα ερωτήματα λοιπόν είναι εύλογα: Για ποιο λόγο δεν συνέβη αυτό -και εξακολουθεί να μη συμβαίνει- και για τους υπαλλήλους των τουριστικών γραφείων;! Ή γιατί δεν στηρίχθηκαν -και εξακολουθούν να μη στηρίζονται- αυτοί με κάποιον άλλο πρόσφορο τρόπο;!
Ο αριθμός τους είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος, οι ανάγκες -στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε- πολύ μεγάλες και το ανθρωπιστικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, από την παράλειψη του Υπουργείου για το θέμα, εξαιρετικά σημαντικό.
Οι επιχειρήσεις γουνοποιΐας εξάγουν προϊόν στις συγκεκριμένες χώρες. Τα τουριστικά γραφεία εξάγουν υπηρεσίες. Εδώ και ένα χρόνο, κανένας από τους δύο τομείς δεν εξάγει τίποτα. Είναι και οι δύο πληγέντες και πληττόμενοι. Προς τι, λοιπόν, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δεν είναι υπερβολικά άδικο; Ασφαλώς είναι!

διαβάστε ακόμα

ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....
Βιωματική επίσκεψη του ΠΜΣ «Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού» σε τυροκομείο και οινοποιείο