Ο βιώσιμος τουρισμός και ο τοπικός χαρακτήρας στο επίκεντρο της ανάπτυξης

23-02-23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Ειδικά στον τουρισμό, είναι η στιγμή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης”. Αυτό δήλωσε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, σε συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του EVIA IP, Λίτσα Παναγιωτοπούλου. Η κ. Ζαχαράκη μιλώντας για βιώσιμες μορφές τουρισμού στο “1st East Macedonia Thrace Forum”, το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal, ανέδειξε τα μοναδικά χαρακτηριστικά των επιμέρους νομών της περιφέρειας, σε επίπεδο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, φυσικού κάλλους κλπ, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός.

“Περιοχές σαν την Αλεξανδρούπολη μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον τουρισμό”, σημείωσε προσθέτοντας πως ιδιαίτερα μετά την πανδημία, περιοχές όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δίνουν στον ταξιδιώτη αυτό που αναζητά, την “παρθένα φύση”. Η υφυπουργός στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως υπάρχουν νέες αγορές που ψάχνουν αυτό το τοπικό στοιχείο, όπως η ισραηλινή. 

Ακόμα, αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της προώθησης του ελληνικού τουρισμού, όπως οι DMO’s (Destination Management Organisations) που δίνουν μεγάλες δυνατότητες σε Δήμους, Περιφέρειες να προβληθούν ως προορισμοί. Η κ. Ζαχαράκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, το οποίο θα συνεχιστεί για ακόμα τρία χρόνια. “Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που διατίθενται στους δικαιούχους, στους ταξιδιώτες και στις τοπικές κοινωνίες”, σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως οι πληρωμές γίνονται με άυλες κάρτες που πληρώνουν αμέσως την επιχείρηση. Το πρόγραμμα είδε μεγάλη ανάπτυξη και στην περιφέρεια τοπικά - στη Θάσο, στη Δράμα και αλλού.

 Τέλος, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στον τουρισμό. Ειδικά στην περιοχή υπογράμμισε πως στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει ΙΕΚ τουρισμού που έχει ήδη καταρτίσει 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν στελεχώσει τις επιχειρήσεις. “Οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να δίνουμε νέα εργαλεια και να παρέχουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να μένουν στον τόπο τους”, σημείωσε ενώ μίλησε και για τα αρχικά στάδια της εκπαίδευσης, υπενθυμίζοντας πως στα δημοτικά έχει ενταχθεί μάθημα για τη φιλοξενία, με τους νεαρούς μαθητές να μαθαίνουν πώς θα ήταν να είχαν ξενοδοχείο.

διαβάστε ακόμα

Μεγάλη αύξηση του φόρου sτις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και αναστολή νέων αδειών
Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Καλαμάτας: Άρση καταγγελίας μίσθωσης του ακινήτου «Ξενοδοχείο Βασιλικόν»
Υπουργείο Τουρισμού: Ομάδα Εργασίας για τον κώδικα νομοθεσίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Δήμος Αλίμου: Πρόταση χρηματοδότησης για κατασκευή ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω