Έρευνα | Μόλις το 4% των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας είναι τουριστικές - Κλειστό 1 στα 4 ακίνητα!

26-09-23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Το 23% των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είναι «κλειστά» και μόλις στο 4% γίνεται τουριστική χρήση. Στα περισσότερα "κλειστά" ακίνητα, ωστόσο, υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για καταλύματα και άλλες εμπορικές χρήσεις.

Αυτό είναι  ένα από τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσίασαν για δεύτερη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων, στο Μέγαρο του ΕΒΕΑ, για τη χρήση των ακινήτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας.

Τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από καταγραφή της εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα με 100% απογραφική κάλυψη 79 οδών και στοών το 2013, δείχνουν ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν κτήρια ξενοδοχείων, καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων, ανέρχονται σε 99, έναντι 54 το 2022, και αντιπροσωπεύουν το 4,1% του συνόλου των 2.426 επιχειρήσεων που καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας, έναντι αντίστοιχου μεριδίου 2,9% (από σύνολο 1.887 επιχειρήσεων) στην αντίστοιχη έρευνα του 2022.

Κυρίαρχη χρήση των ακινήτων του εμπορικού τριγώνου και της περιοχής της Πλατείας Ομονοίας είναι η "αχρησία", ήτοι τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα καταστήματα και χώροι ορόφων σε ποσοστό 23%, ενώ τα ακίνητα (ιδίως διαμερίσματα και χώροι γραφείων) που χρησιμοποιούνται για τουριστικές χρήσεις (ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση), καταλαμβάνουν ένα από τα μικρότερα ποσοστά χρήσεων ακινήτων της Αθήνας.

Η έρευνα επισημαίνει ότι η ιστορικότητα και η βιωσιμότητα της περιοχής επιβάλλουν τη διατήρηση της εμπορικότητας σε συνδυασμό με την αρμονική ανάπτυξη άλλων χρήσεων όπως η εστίαση και η φιλοξενία.

H συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί την μεγαλύτερη καταγραφή της εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα με 100% απογραφική κάλυψη του εμπορικού κέντρου και είναι η μεγαλύτερη επί του πεδίου χαρτογράφηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες διεθνώς.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, βουλευτές της Α΄Αθηνών, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς εμπορικών επιχειρηματικών οργανώσεων της πόλης.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΑ κ. Σταύρος Καφούνης σημείωσε:

«Είμαι ευτυχής γιατί ο στόχος μας να παρέχουμε αξιόπιστα και ολοκληρωμένα στοιχεία τόσο στην πολιτεία όσο και στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, γίνεται πλέον πράξη. Γνωρίζουμε ότι χωρίς σωστά δεδομένα είναι αδύνατος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η σωστή στόχευση από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος αλλά και αδύνατη η λήψη σωστών αποφάσεων για την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Με τη συγκεκριμένη έρευνα, μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς, εμείς παραδίδουμε ανοικτή προς χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο την 100% καταγραφή όλων των χρήσεων γης στην καρδιά της πόλης αλλά και των τάσεων που διαχρονικά εμφανίζονται.

Η τεράστια σημασία της έρευνας είναι αυτή που την έκανε θεσμό. Επόμενος στόχος μας πλέον είναι η καταγραφή να διευρυνθεί και σύντομα να καλύψει όλες τις τοπικές αγορές της Αθήνας και -γιατί όχι, όλης της χώρας. Το επιτυχημένο της αποτέλεσμα αποδεικνύει και την τεράστια σημασία που έχει η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση, κάτι που αποτελεί προσωπικό μου στόχο και που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε χωρίς την αντίστοιχη ανταπόκριση από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό του, τον Πρύτανη καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη καθώς και τον Δήμο Αθηναίων που φέτος μας έδωσε την στήριξή του. Η πολύπλευρη συνεργασία του Ε.Σ.Α και του Ο.Π.Α, τόσο με τη συγκεκριμένη επιστημονική καταγραφή όσο και με την εξαμηνιαία έρευνα των αποτελεσμάτων των εκπτωτικών περιόδων και τη θεσμοθέτηση των Retail Customer Experience Awards που για πρώτη φορά βγάζουν τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην αγορά για να αξιολογήσουν τις συμμετοχές και να επιλέξουν τους νικητές, είναι για εμάς μόνο η αρχή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα παρουσιάσουμε νέες συνεργασίες των δύο φορέων, ευελπιστώντας να αποτελέσουμε παράδειγμα για παρόμοιες πρωτοβουλίες από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις επιχειρηματικές οργανώσεις της χώρας».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΟΠΑ κ. Δημήτρης Μπουραντώνης δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Καφούνη, τα στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου, τον καθηγητή κ. Γιώργο Μπάλτα, αλλά και τα μέλη του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του ΟΠΑ για την άψογη συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη αποδώσει αρκετούς καρπούς. Ένας από αυτούς τους καρπούς είναι η έρευνα που παρουσιάζεται σήμερα, η οποία αρχίζει να αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς για το εμπόριο της Αθήνας.

Η στρατηγική σημασία της έρευνας αυτής θα βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στην αγορά και αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τις στρατηγικές αποφάσεις προσαρμογής στη σύγχρονη οικονομία των επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών. Τέτοιες συνεργασίες των πανεπιστημίων και των φορέων που εκπροσωπούν πολυάριθμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αποδεικνύουν έμπρακτα τη σύνδεση της γνώσης με την επιχειρηματικότητα και αφήνουν ως παρακαταθήκη το θετικό αποτύπωμά τους  στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας».

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026