Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, υποδομές, διαχείριση προορισμών, αγορά εργασίας και κυρίως η βιωσιμότητα, αποτελούν τους κεντρικούς άξονες των δράσεων του ΣΕΤΕ την επόμενη περίοδο, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Παράσχης, μιλώντας στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων της ΠΟΞ.
Ο κ.Παράσχης παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά 7 από τα θέματα, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Αναλυτικά η ομιλία του:
Κυρία Υπουργέ,
Κύριε ΓΓ,
Κύριοι Πρόεδροι,
Αγαπητά μέλη της ΠΟΞ
Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτή την πρόσκληση.
Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο νέο Προεδρείο και στον νέο Πρόεδρο της ΠΟΞ και Α Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Χατζή, για την εκλογή και να ευχηθώ καλή πορεία στη θητεία σας.
Σε μια θητεία που ξεκινάει σε μια καλή, αλλά μεταβατική περίοδο για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ τουρισμό,
με θετικές επιδόσεις αλλά και με επιτακτικά προβλήματα που αναζητούν λύσεις, με μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, σε μια περίοδο γενικότερων γεωπολιτικών, ενεργειακών και κοινωνικών ανακατατάξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, που άμεσα ή έμμεσα θα αφήσουν το αποτύπωμά τους και στον τουριστικό τομέα.
Όπως σημείωσα και πριν περίπου έναν μήνα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσής σας, η ΠΟΞ αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής φιλοξενίας και η συνεργασία με τον ΣΕΤΕ είναι κάτι παραπάνω από ουσιώδης.
Είναι προϋπόθεση για το καλό του ελληνικού τουρισμού. Καθήκον μας είναι όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά να την αναπτύξουμε παραπάνω. Να την κάνουμε πιο ουσιαστική, πιο αποτελεσματική για να μπορέσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.
Κυρίες και Κύριοι,
Το βασικό μας καθήκον, είναι να προασπίσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη Ευημερία και υγιή ανάπτυξη του Ελληνικού ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας ότι το 2023 θα είναι μία θετική χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας. Μια χρονιά που ξεπερνώντας το 2019 σε αφίξεις και έσοδα θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Θα είναι βέβαια σημαντικό σφάλμα να πιστέψουμε τόσο εμείς οι άνθρωποι του κλάδου όσο και οι εκπρόσωποι της πολιτείας ότι η θετική πορεία στο μέλλον είναι δεδομένη.
Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, υποδομές, διαχείριση προορισμών, αγορά εργασίας και κυρίως η βιωσιμότητα, αποτελούν τους κεντρικούς άξονες των δράσεων του ΣΕΤΕ την επόμενη περίοδο, σε μια συντονισμένη συνεργασία με την κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.
Και τα ζητήματα παραμένουν πολλά, σε διαφορετικά επίπεδα και σε συναρμοδιότητα μεταξύ υπουργείων. Χαρακτηριστικά θα αναφερθώ σε κάποια από τα πιο σημαντικά, όπως:
Η πρώτη ουσιαστική απόπειρα ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για την βραχυχρόνια μίσθωση εξελίσσεται το διάστημα που διανύουμε. Έχουν ήδη κατατεθεί από πλευράς μας συγκεκριμένες προτάσεις, φαίνεται να υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση και αναμένουμε να δούμε τις σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν, προκειμένου να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επί αυτών με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Ο φόρος διαμονής νομοθετήθηκε το έτος 2016 «στο πλαίσιο της ανάγκης εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας μας για δημοσιονομική προσαρμογή και προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς και έγκαιρα η διαδικασία αξιολόγησης». Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε ήδη από ετών να έχει καταργηθεί.
Σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες ο συγκεκριμένος φόρος μετατρέπεται σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε τον σκοπό και την αξία του μέτρου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαραίνει έναν μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Σε πρώτη φάση προσδοκούμε ότι θα καταφέρουμε να περιοριστεί η χρονική διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου φόρου εντός του έτους.
Και σε δεύτερη ότι θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα του τέλους ανά προορισμό, καθώς και με τις διαφορετικές ανάγκες ανά περιοχή (πχ ορεινές περιοχές, πληγείσες περιοχές, κλπ) με γνώμονα πάντα την χωρική και χρονική επέκταση του τουρισμού, που είναι και το ζητούμενο μακροπρόθεσμα και με τη συμμετοχή των ΟΤΑ.
Τη χρονιά που διανύσαμε, με τις ενισχυμένες τουριστικές ροές και παρά τις αυξήσεις στα επίπεδα αμοιβών του κλάδου, το πρόβλημα της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού ήταν τα σημαντικότερα που οι τουριστικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
Με δεδομένο το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, το ζήτημα αυτό – που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο – αποτελεί σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Η λύση του απαιτεί καινοτόμες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία, αλλά και στις καλπάζουσες εξελίξεις της τεχνολογίας.
Ωστόσο, είναι δεδομένο πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η θεσμοθετημένη διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων. Η διαδικασία, όπως ισχύει σήμερα, είναι δυσλειτουργική και δεν βοηθά ιδίως τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Η επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης
και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου».
Τα χαμηλότερων κατηγοριών ξενοδοχειακά καταλύματα εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, καθώς εξαιρούνται τόσο από τον αναπτυξιακό νόμο, όσο από τις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Όλες οι νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.
Αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με όρους βιωσιμότητας.
Αναμένουμε, λοιπόν, σχετικά την έκδοση το προσεχές χρονικό διάστημα ενός προγράμματος που θα απευθύνεται σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αστέρων στην οποία ανήκουν.
Ομοίως περιμένουμε άμεσα να εκδοθεί και το ΕΞ.ΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε.
Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά.
Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη στήριξη των προορισμών και των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται από αυτά.
Ομοίως, έχουμε καταδείξει τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή των μέτρων που νομοθετούνται στη λογική ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι οριζόντια.
Όπως γνωρίζετε καλά η φετινή χρονιά, ανέδειξε για μια ακόμα φορά τα ζητήματα Διαχείρισης Προορισμών & Υποδομών. Καλούμαστε λοιπόν να υιοθετήσουμε πρότυπα και μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και τουριστικών προορισμών, όχι μόνο για την προώθηση και την προβολή, αλλά κυρίως, για την ορθή διαχείριση των προορισμών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ακολουθώντας ένα πρακτικό και ρεαλιστικό μοντέλο Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (των γνωστών DMOs).
Μόνο με ουσιαστικές δημόσιες επενδύσεις και μια συνεκτική και ολιστική διαχείριση προορισμών μπορούμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα ζητήματα του κάθε προορισμού, αποφεύγοντας μη παραγωγικές συζητήσεις για τον υπέρ-τουρισμό, τη φέρουσα ικανότητα.
Κυρίες και κύριοι,
Όλα τα παραπάνω που ανέφερα, αναδεικνύουν το μέγεθος των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος, είναι ο κεντρικός πυλώνας του ελληνικού τουρισμού.
Είναι αυτός που δέχεται τις πιέσεις των αλλαγών. Και γι’ αυτό, σε αυτή την περίπλοκη συγκυρία, οφείλουμε να είμαστε μαζί, στην πρώτη γραμμή. Να θέτουμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Με σοβαρότητα, επιχειρήματα και μαχητικότητα όπου χρειαστεί.
Και από αυτό το βήμα λοιπόν, σας καλώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, και να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα.