Σχεδιάζεται η αποκατάσταση της νότιας πρόσβασης στην Ακρόπολη και της συντήρησης του Ηρώδειου

04-12-23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αποκαταστήσει τη μορφή που είχε η νότια πρόσβαση στην Ακρόπολη κατά την αρχαιότητα, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να ελεγχθεί η κοσμοσυρροή στα Προπύλαια, ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη  στον ΣΚΑΙ 100.3 και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη.

Είπε συγκεκριμένα η κυρία Μενδώνη: 

".... Θα θυμάστε, ενδεχομένως, ότι πριν από 3 χρόνια είχε ξεκινήσει η συζήτηση ότι στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αποκαταστήσει την άνοδο στην Ακρόπολη, δηλαδή, από εκεί που είναι σήμερα η κύρια είσοδος από την πύλη Μπελέ (Beule)  μέχρι τα προπύλαια, στη μορφή την οποία είχε κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Αυτό, πέρα από το ότι θα αποκαταστήσει την πραγματική άνοδο στην Ακρόπολη, γιατί αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι διαδοχικές παρεμβάσεις, από τον 19ο αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970, θα δώσει τη δυνατότητα να μην υπάρχει η κοσμοσυρροή που παρατηρείται στα Προπύλαια, που είναι ένας πολύ στενά διαμορφωμένος χώρος,  άνοδος και κάθοδος, και εκεί  η μεγάλη ροή των επισκεπτών δημιουργεί τεράστιο συνωστισμό. Λοιπόν, την μελέτη αυτή, η οποία είχε προκαλέσει, τότε, και διάφορες συζητήσεις από την αντιπολίτευση,  έχει προχωρήσει  πολύ, είναι σχεδόν έτοιμη για να εισαχθεί στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Β.Χ.: Θα μπουν πιο πολλά μηχανήματα, δηλαδή για να επικυρώνεις το εισιτήριο, αν θυμάμαι καλά;

Λ.Μ.:  Όχι, δεν έχει καμία σχέση. Αυτό που σας λέω, αφορά από την πύλη Μπελέ. Είναι η είσοδος, το φυλάκιο, τα ακυρωτικά, μηχανήματα. Ανεβαίνεις και φτάνεις στην πύλη Μπελέ. Η μελέτη αυτή που σας λέω θα διαμορφώσει την  είσοδο από το σημείο εκείνο μέχρι τα προπύλαια, όπως ήταν στην ρωμαϊκή αρχαιότητα. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, είναι ένα πολύ δύσκολο έργο... (σ.σ. Η υπουργός ήταν εκεί την ημέρα της συνέντευξης μαζί με τους κατεξοχήν αρμόδιους μελετητές, την έφορο αρχαιοτήτων, τον καθηγητή Κορρέ, για να εξετάσουν τη μελέτη επί τόπου και για να προγραμματίσει το υπουργείο τις μελέτες που πρέπει- τις έχει ήδη ξεκινήσει-, είπε, αλλά και για να συζητηθούν τα χρονοδιαγράμματα επί τόπου).

Β.Χ.: Ο χρονικός ορίζοντας αυτού για να τελειώσει είναι μακρύς απ' ότι καταλαβαίνω.

Λ.Μ.:  Πολύ μακρύς δεν είναι. Ο στόχος μας είναι μέχρι το φθινόπωρο του 2024 να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες σε όλες τις λεπτομέρειες τους, τις αδειοδοτήσεις και λοιπά, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Δεν είναι εύκολο, αλλά μην φανταστείτε ότι είναι και έργο το οποίο μπορεί να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Το μελετητικό κομμάτι είναι το πιο δύσκολο και γι αυτό γίνεται  ήδη πολλούς μήνες.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης σε παρεμβάσεις, που θα υπάρξουν στο Ηρώδειο. Είπε:

Β.Χ.: Κάτι θα το λέγατε για το Ηρώδειο και σας διέκοψα συγγνώμη;

Λ.Μ.: Ναι, αυτό που έλεγα για το Ηρώδειο είναι ότι ήδη έχει ξεκινήσει το μελετητικό πρόγραμμα, διότι κάποια στιγμή πρέπει να παρέμβουμε και στο Ηρώδειο. Το μνημείο έχει καταπονηθεί και πρέπει να το δούμε  πριν να υπάρξουν επικινδυνότητες. Θα πρέπει να δούμε την αναστήλωση του, τη συντήρησή του. Αυτό είναι ένα καινούργιο πακέτο μελετών που έχουμε ξεκινήσει  στο Υπουργείο, το  2023, και θα συνεχιστεί με στόχο, μέχρι το τέλος του 2025, οι μελέτες αυτές να είναι έτοιμες. Μετά θα πρέπει για κάποιο διάστημα να κλείσει το μνημείο για να μπορέσει να γίνει η αποκατάστασή του.

Ν.Π.:  Θα διακοπούν οι παραστάσεις για ένα διάστημα, για να γίνει η αποκατάσταση.

Λ.Μ.: Για ένα διάστημα θα διακοπούν οι παραστάσεις και ακριβώς επειδή αυτό επηρεάζει και το Ελληνικό Φεστιβάλ,  θέλουμε έγκαιρα να κάνουμε αυτό τον προγραμματισμό, ώστε να ενημερώσουμε και τους φορείς που μετέχουν στο ελληνικό φεστιβάλ και το Ελληνικό Φεστιβάλ, πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν τα έργα και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλείσει το Ηρώδειο, προφανώς για τον συντομότερο δυνατό χρόνο.

 Η δημοσιότητα βοηθάει σίγουρα την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Φειδία 

Η υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε και για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τη διεθνή δημοσιότητα, που προκάλεσαν η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ. Είπε:

«Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητώνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Κι είναι γνωστή η ελληνική θέση, ότι εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες.»

Η Λίνα Μενδώνη είπε ακόμα ότι η δημοσιότητα βοηθάει σίγουρα την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Φειδία και η απρεπής κίνηση Σούνακ συνέβαλε σε αυτή τη δημοσιότητα. «Η Ελλάδα, είπε, εντείνει τη διεκδίκησή της, εστιάζοντας στη βαρβαρότητα που έχουν υποστεί τα γλυπτά, όχι μόνο από τον Ελγιν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσή τους: Όταν τη δεκαετία του 1930 καταστράφηκε η πατίνα στη διάρκεια καθαρισμού με βούρτσες. Όταν τη δεκαετία του 1960 υπέστησαν φθορές,  καθώς καλύφθηκαν με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. Όταν τις δεκαετίες του 1970 μαθητές έπεσαν πάνω στα γλυπτά και αποσπάστηκε  τμήμα της θραυσμένης οπλής αλόγου». Σημείωσε ότι «το πολιτικό μομέντουμ είναι αυτό που μπορεί να δώσει διέξοδο. Άλλωστε σε λίγους μήνες η Βρετανία έχει εκλογές».

διαβάστε ακόμα

Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά