Η Ελλάδα σήμερα, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά υπολείπεται από τον μέσο όρο της Ευρώπης, έχοντας ως μεγαλύτερη τροχοπέδη την έλλειψη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συνομιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ με τον πρόεδρό του κ.Γιάννη Παράσχη σε συζήτηση με θέμα «Η Επόμενη Μέρα: βιωσιμότητα – ανθεκτικότητα – ανταγωνιστικότητα» υπό τον συντονσιμό του Αλέξη Παπαχελά, Δημοσιογράφου και Διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή».
"Η χώρα πρέπει να ασχοληθεί με την παιδεία μακροχρόνιας απόδοσης και να αυξηθεί το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, προσθέτοντας ότι μια από τις προτάσεις του ΣΕΒ προς την Κυβέρνηση είναι η υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση των νέων αποφοίτων για να υπάρξει σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς.
Σε επίπεδο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι σημαντικό να σημειωθεί αύξηση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις δομές για να μετασχηματίσουν και την αλυσίδα αξίας τους -επομένως και τις μικρότερες επιχειρήσεις-, καθώς και η μείωση της ψαλίδας μεταξύ του καθαρού και μεικτού μισθού.
Κλείνοντας, ο κ.Παπαλεξόπουλος, δήλωσε ότι το brand name της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχει καταστεί ελκυστικότερο για επενδύσεις, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω σημαντικά βήματα όπως ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης, λιγότερη γραφειοκρατία, νομοθεσία φιλική προς την επιχειρηματικότητα.