"Πρέπει να πάψουμε να μιλάμε μόνο με αφίξεις και έσοδα, νομίζω ότι άλλοι δείκτες που αφορούν τη βιωσιμότητα, όπως τι σημαίνει σε κατανάλωση νερού, σε απορρίμματα, σε κατανάλωση ενέργειας, σε αποτύπωμα άνθρακα, είναι έννοιες που πρέπει να ενσωματωθούν, όταν θέλουμε ένα ανταγωνιστικό και ελκυστικό προϊόν. Και θέλουμε να είμαστε όχι μόνο ένας πρωτοπόρος προορισμός, το πέμπτο διεθνώς πιο αναγνωρίσιμο brand, αλλά και ένας βιώσιμος προορισμός", τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, μιλώντας σε πάνελ του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο τουρισμός, είπε ο κ.Παράσχης, είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, αν συνυπολογίσει κανείς τα έσοδα αλλά και τις επενδύσεις οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά και είναι υπερδιπλάσιες από το 2019 - περίπου 5,1 δισ. ευρώ και πολύ υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Τα δεδομένα αφορούν σε περίπου 28,6 δισ. ευρώ, «δηλαδή το 13% του ΑΕΠ και αν χρησιμοποιήσει κανείς τους πολλαπλασιαστές, περίπου το 30%», υπογράμμισε. Δηλαδή, περίπου 1 στα 3 ευρώ του ΑΕΠ παράγεται από την τουριστική δραστηριότητα.
"Ομολογουμένως η συνεισφορά παράγεται κατά 90% σε πέντε μήνες και σε πέντε περιφέρειες. Αυτό δημιουργεί σημαντική πίεση στις υποδομές", είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Ο κ.Παράσχης ανέφερε επίσης ότι σε επαφές με διεθνείς επενδυτές δεν υπάρχει πλέον καμία αμφισβήτηση για τη μακροπρόθεσμη προοπτική για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως "ο ελληνικός τουρισμός έχτισε ένα πολύ δυνατό brand και μέσα από τις δυσκολίες της πανδημίας, ανέκαμψε πολύ ισχυρά σε σχέση με τον ανταγωνισμό". Το 2023, είπε, είχαμε τη νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό που ξεπέρασε το 2019 - την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ - κατά 5% στις αφίξεις και 13% στα έσοδα. Περίπου 33 εκατ. ήταν οι αφίξεις χωρίς την κρουαζιέρα, 36 εκατ. μαζί με αυτήν και 20,6 δισ. ευρώ.