Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων

04-05-24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο ταξιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αγνοήσει πλέον τις διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού, οι οποίες συγκεντρώνουν χιλιάδες κατοίκους όπως συνέβη πρόσφατα στα Κανάρια Νησιά, ενώ η Βενετία εισήγαγε φόρο 5 ευρώ για τις ημερήσιες επισκέψεις.

Πολλοί προορισμοί, είπε, ο Andy Cooper, στερούνται οποιαδήποτε σοβαρής τουριστικής στρατηγικής και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσέλκυση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού αφίξεων.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης στις 20 Απριλίου υπό το πανό «Canarias se agota» (σε ελεύθερη απόδοση: Τα Κανάρια Νησιά έχουν υπερβεί τις αντοχές τους) συγκεντρώθηκαν περίπου 50.000 διαδηλωτές, που ζήτησαν όριο στις αφίξεις, περιορισμό στην κατασκευή ξενοδοχείων και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ορισμένα από τα μηνύματα σε πλακάτ είναι ενδεικτικά:

Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι ο πληθυσμός των Καναρίων Νήσων, των 2,2 εκατομμυρίων, φιλοξένησε 14 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει το 40% των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, τα νησιά αποτελούν τη δεύτερη φτωχότερη περιοχή της Ισπανίας, με το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Η Βενετία εισήγαγε ένα τέλος εισόδου 5 € για ημερήσιους ταξιδιώτες σε καθορισμένες ημερομηνίες από τις 25 Απριλίου και θα περιορίσει το μέγεθος των ομάδων περιήγησης από την 1η Ιουνίου.

Ο Andy Cooper, σχολιάζοντας τις εντεινόμενες αντιδράσεις, είπε: Είναι σημαντικό όσοι εκπροσωπούν τον εξερχόμενο τουρισμό να μην αγνοούν αυτές τι διαμαρτυρίες και να τις βλέπουν απλώς ως τοπικό πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα, οι κυβερνήσεις θα αισθανθούν υποχρεωμένες να δράσουν [και] αυτό μπορεί τελικά να βλάψει τον κλάδο, τόνισε.

Τι προτείνει:

Η Megan Epler Wood, διευθύνουσα σύμβουλος του Προγράμματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Αειφόρου Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ, συμφωνεί, λέγοντας: «Ο φόρος της Βενετίας είναι μέρος μιας τάσης για έσοδα του προορισμού από τους τουρίστες, καθώς οι προορισμοί παγκοσμίως βλέπουν το κόστος για τη διαχείριση του όγκου των τουριστών να εκτοξεύεται στα ύψη.

«Ο όγκος του τουρισμού φτάνει τα προ της πανδημίας επίπεδα και πολλοί προορισμοί συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται φόρο ή εισιτήριο εισόδου για να αντισταθμίσουν το κόστος διαχείρισης του τουρισμού», ανέφερε η Megan Epler Wood.

Η ίδια υπογράμμισε αυτό που είπε πρόσφατα ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ότι η Αθήνα έλαβε μόλις 0,42 ευρώ ανά τουρίστα το 2023, ενώ οι υποχρεώσεις του Δήμου αυξάνονται λόγω του αυξημένου όγκου τουριστικών αφίξεων κάθε χρόνο.

Η κυρία Epler Wood σημείωσε επίσης: «Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένας πρόσθετος φόρος δεν μειώνει τις αφίξεις. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι ανάγκες σε νερό, σε απόβλητα, στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, όπως και τα ενοίκια στέγασης, με τους οργανισμούς μάρκετινγκ προορισμού, που λαμβάνουν συχνά τον τουριστικό φόρο, να μην ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα.

διαβάστε ακόμα

Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο