Περιορισμοί στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα το 2025- Σαντορίνη και Μύκονος στο επίκεντρο

14-06-24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Προετοιμασμένος να θέσει περιορισμούς στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τη χώρα μας εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ως μια πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού.

Ο Πρωθυπουργός τοποθετεί χρονικά μια πρωτοβουλία για πλαφόν στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα Ελληνικά λιμάνια, ενδεχομένως μέσα στο επόμενο έτος.

Όπως είπε, οι νέοι κανόνες θα περιορίσουν τον συνολικό αριθμό των νησιωτικών θέσεων ελλιμενισμού ή θα καθιερωθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών για χρονοθυρίδες.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ως τα νησιά που «υποφέρουν» περισσότερο.

Σχεδόν 750 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το 2022.

Ο αριθμός των προσεγγίσεων στη Σαντορίνη έφτασε τις 800, μεταφέροντας σχεδόν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, καθιστώντας το νησί ως τον πιο δημοφιλή προορισμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

Ο μεγάλος όγκος πλοίων που καταπλέουν στη Σαντορίνη, όπου κατοικούν μόλις 15.000 κάτοικοι, μπορεί να μην αποφέρει ανάλογο οικονομικό όφελος παρά το γεγονός ότι δέχεται 5,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρεθούν στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να βαλτώσει. Επιπλέον, το νησί δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, ακόμη και σε επίπεδο ασφάλειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

διαβάστε ακόμα

Δήμος Ζαγορίου | Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Δημοτικού Ξενώνα Γρεβενιτίου
Λουκέτο για 48 ώρες σε beach bar στην Κυπαρισσία - αποδείξεις από ταμειακές φάντασμα
Tower Bridge | 130 χρόνια κλείνει η διάσημη γέφυρα του Λονδίνου
24ο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου
Έβδομο Φεστιβάλ Πάρου: "Έξω στο φως"
Δήμος Ωρωπού: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Αναβάθμιση του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι
Φεστιβάλ από τον Κίσσαβο ως το κύμα στα παράλια της Λάρισας
Θερινές αλλαγές στις ημέρες και ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε προορισμούς
Δήμος Άνδρου: 4 παραλίες για ένταξη στο πρόγραμμα προσβασιμότητας