Νυχτερινές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι η Τουρκία.
Η πρωτοβουλία Night Museums άρχισε πιλοτικά με την Τροία, την Έφεσο, την Ιεράπολη, τον εμβληματικό Πύργο του Γαλατά, το κάστρο Alanya, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας, το Μουσείο Αρχαιολογίας Side, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλάνιας κι τις αρχαίες πόλεις Σίδη, Άσπενδος, Πέργη, Φασέλης, Πάταρα, Λιμύρα και Μύρα.
Το ωράριο λειτουργίας σε αυτούς τους επιλεγμένους Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία είναι μέχρι τις 22:30 και σε κάποιους χώρους μέχρι τις 23.00. Επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι να ενισχύσει την τουριστική εμπειρία επιτρέποντας στους επισκέπτες να εξερευνήσουν αυτές τις τοποθεσίες σε πιο δροσερές βραδινές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παράλληλα, επιδιώκεται να αλλάξει η all-inclusive κουλτούρα του θερέτρου, που κρατά τους επισκέπτες περιορισμένους στα ξενοδοχεία.
Ο Mehmet Nuri Ersoy, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τηλεοπτική εκπομπή. Είπε: «Οι επισκέπτες, ειδικά στην περιοχή της Αττάλειας, μένουν συχνά στα ξενοδοχεία τους λόγω των all inclusive υπηρεσιών και της υπερβολικής ζέστης, που μπορεί να φτάσει έως και τους 50 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, χάνουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους και τις τοπικές επιχειρήσεις μας. Αυτό το πιλοτικό έργο είναι μια στρατηγική κίνηση για να διευρυνθεί η απόκτηση τουριστικού εισοδήματος και να διασφαλισθεί ότι αυτά τα πολιτιστικά αξιοθέατα θα έχουν την προσοχή που τους αξίζει».
Η πρωτοβουλία του νυχτερινού μουσείου έτυχε θετικής υποδοχής, με τους τουρίστες να συρρέουν σε αυτούς τους φωτισμένους ιστορικούς χώρους μετά τη δύση του ηλίου. Η εμπειρία όχι μόνο επιτρέπει μια πιο δροσερή και πιο άνετη εξερεύνηση, αλλά δίνει επίσης στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τους τοπικούς πωλητές είτε πριν είτε μετά την επίσκεψή τους. Η πρωτοβουλία έχει επαινεθεί για τις δυνατότητές της να τονώσει τις τοπικές οικονομίες παρέχοντας παράλληλα μια πιο πλούσια, πιο διαφοροποιημένη εμπειρία για τους τουρίστες.
«Έχουμε φωτίσει καλά αυτές τις περιοχές και οι επισκέπτες συνεχίζουν να έρχονται στα μουσεία μετά τη δύση του ηλίου», πρόσθεσε ο Ersoy. "Αυτό το έργο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στη στρατηγική μας για την κατανομή των εσόδων από τον τουρισμό σε μια ευρύτερη βάση."
Η πρωτοβουλία του νυχτερινού μουσείου είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας για την ενίσχυση των πολιτιστικών της τουριστικών προσφορών. Το Υπουργείο έχει επίσης αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση για αρχαιολογικές ανασκαφές, με τον αριθμό των ανασκαφικών ομάδων να αυξάνεται από 147 το 2018 σε 247 σήμερα. Η χρηματοδότηση για αυτά τα έργα έχει εκτοξευθεί από 36 εκατομμύρια λίρες σε 1,2 δισεκατομμύρια λίρες, με τις προβλέψεις να φτάσουν τα 6 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το τέλος του έτους.
Εκτός από την τόνωση του τοπικού τουρισμού, η Τουρκία κάνει επίσης βήματα προόδου στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων. Ο Ersoy σημείωσε ότι από το 2002, σχεδόν 12.800 ιστορικά αντικείμενα έχουν επαναπατριστεί στην Τουρκία, με ένα σημαντικό μέρος αυτών των επιστροφών να σημειώνονται τα τελευταία έξι χρόνια. Η επιτυχία αυτή αποδίδεται σε στρατηγικές αλλαγές στο Υπουργείο, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων σε ανώτερο διοικητικό επίπεδο και του τριπλασιασμού του εξειδικευμένου προσωπικού.
«Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία», είπε ο επικεφαλής της ανασκαφής στην Αρχαία Πόλη Πάταρα, καθηγητής Havva İşkan Işık.
«Η εικόνα που προκύπτει είναι πραγματικά υπέροχη. Όχι μόνο ξένοι αλλά και ντόπιοι τουρίστες θα επισκεφθούν τις αρχαίες τοποθεσίες και η πολιτιστική κληρονομιά στην Ανατολία θα φτάσει σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό μέσω φωτογραφιών και βίντεο που τραβήχτηκαν».