Ο Γερμανός Πρόεδρος πήρε μια γεύση από την πρωτοβουλία TUI Field to Fork στην Κρήτη

04-11-24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Το TUI Care Foundation καλωσόρισε στην Κρήτη τον Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και την Πρώτη Κυρία Elke Büdenbender, στο έργο TUI Field to Fork στη Μεγαλόνησο.

Η πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον ελληνικό οργανισμό SFDO (Sustainable Food Destination Organisation) και τη γερμανική ΜΚΟ Futouris ενισχύει τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, διατηρεί την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης και της Ρόδου και συνδέει τους τοπικούς παραγωγούς τροφίμων με τον τουριστικό τομέα.

Το προεδρικό ζεύγος υποδέχθηκαν ο Thomas Ellerbeck, Πρόεδρος του TUI Care Foundation, και ο Alexander Panczuk, εκτελεστικός διευθυντής του TUI Care Foundation, που παρουσίασαν την πρωτοβουλία TUI Field to Fork στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που κράτησε 1,5 ώρα, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να μιλήσει με ντόπιους αγρότες, παραγωγούς τροφίμων και εταίρους ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο έργο.     

Μια περιήγηση στο ελαιοκομείο που συμμετέχει, Terra Creta, παρείχε από πρώτο χέρι πληροφορίες για τις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται μέσω της πρωτοβουλίας. Βασικά στοιχεία του έργου είναι η εισαγωγή αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών και η δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ τοπικών αγροτών και παραγωγών με τον τοπικό τουριστικό τομέα. Η επίσκεψη λειτούργησε επίσης ως ευκαιρία για τον Γερμανό Πρόεδρο και τη συνοδεία του να συζητήσουν με τοπικούς παραγωγούς τροφίμων και κρασιού, καθώς και με προσωπικό ξενοδοχείων, πώς να συνδέσουν αποτελεσματικά τη γεωργία και την τοπική παραγωγή με την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.     

Προς τιμή της επίσκεψης και ως σύμβολο του οράματος του έργου, αφιερώθηκε μια ελιά στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier και την κα Elke Büdenbender. Με την περίοδο συγκομιδής σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος Steinmeier συμμετείχε επίσης στη συγκομιδή της ελιάς και απέκτησε εμπειρία από πρώτο χέρι στις τεχνικές αναγεννητικής συγκομιδής που αποτελούν μέρος του έργου. Του επέτρεψε να δει τη δέσμευση των ντόπιων αγροτών και τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών στην περιοχή.

Ο Thomas Ellerbeck, Πρόεδρος του TUI Care Foundation δήλωσε:

"Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της γεωργίας και του τουρισμού. Αυτή η προσέγγιση φέρνει περισσότερα τοπικά προϊόντα στην αγορά, ενισχύει τους τοπικούς αγρότες και παραγωγούς και ενισχύει την ποικιλία και την ποιότητα των προσφορών σε εστιατόρια και ξενοδοχεία Η προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία αυξάνεται, ωφελώντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την απασχόληση στα νησιά, ενώ η παραγωγή γίνεται πιο βιώσιμη για τους κατοίκους της περιοχής και για τους επισκέπτες....Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει την πολιτιστική εμπειρία για τους παραθεριστές.... Η πρώτη πρωτοβουλία TUI Field to Fork ξεκίνησε στην Κρήτη το 2016 και σήμερα έχουμε παρόμοια έργα που συνδέουν τη βιώσιμη γεωργία και τον τουρισμό σε δέκα χώρες. Στοχεύουμε σε τουρισμό που σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά και τις αξίες κάθε προορισμού. Οι πρωτοβουλίες για την Κρήτη και τη Ρόδο αποτελούν παράδειγμα για πολλές άλλες περιοχές». 

To TUI Field to Fork Greece προωθεί τη βιώσιμη και αναγεννητική γεωργία στην Κρήτη και τη Ρόδο, συνδέοντας 500 αγρότες με τοπικούς παραγωγούς τροφίμων, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η πρωτοβουλία δημιουργεί νέες ευκαιρίες εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες, διαφοροποιεί βιώσιμες επιλογές τροφίμων και ευαισθητοποιεί την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας. Επιπλέον, το προσωπικό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν λαμβάνει εκπαίδευση για τις ελληνικές διατροφικές παραδόσεις και μαθαίνει πώς η βιώσιμη γεωργία υποστηρίζει την υγιεινή διατροφή και τον αγροτικό τουρισμό. Το έργο επικεντρώνεται στο ελαιόλαδο, το κρασί, το αβοκάντο, το μέλι, τα βότανα και πολλά άλλα, ωφελώντας 300 αγρότες στην Κρήτη και 200 ​​στη Ρόδο. Με αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Κρήτη και τη Ρόδο να γίνουν κορυφαία παραδείγματα προορισμών βιώσιμων τροφίμων στην Ελλάδα.           

Στη Ρόδο, το πρόγραμμα TUI Field to Fork υλοποιείται στο πλαίσιο του Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, μια συνεργασία μεταξύ του TUI Group, του TUI Care Foundation και της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο για τον βιώσιμο τουρισμό.

διαβάστε ακόμα

Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο
ICAP CRIF | Ενισχύεται η παρουσία Γυναικών Ανωτάτων Στελεχών στις ελληνικές επιχειρήσεις
Όλγα Κεφαλογιάννη | Ψηφιακές πλατφόρμες για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού
Celestyal | Προσφορές Black Friday - κρουαζιέρες 7 διανυκτερεύσεων από €359