Σχέδιο για το μαζικό επαναπατρισμό των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα σε περίπτωση πτώχευσης και οικονομικής κατάρρευσης έχει έτοιμο η βρετανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Το υπουργείο Εξωτερικών και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, όπως αναφέρει το eturbonews, είναι έτοιμοι να επαναπατρίσουν έως 110.000 τουρίστες, που θα βρίσκονται στη χώρα μας, εάν προκύψει ανεπάρκεια ρευστότητας. Θα είναι η μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης μαζική αερογέφυρα εκκένωσης των Βρετανών από μια χώρα, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προειδοποιούν τους ταξιδιώτες στη χώρα μας για να μεταφέρουν μετρητά και πιστωτικές κάρτες για να καλύψουν κάθε κατάσταση που θα προκύψει.
Το σχέδιο ετοιμάσθηκε λόγω των φόβων να μην υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, οπότε οι τράπεζες θα ξεμείνουν από χρήματα, αναγκάζοντας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. τα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια να κλείσουν.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει άδεια ATM, έλλειψη τροφής, προβλήματα στην ιατρική περίθλαψη, ενδεχομένως και ταραχές.
Χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι είχε συνομιλίες με τη Βρετανική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων για ένα σχέδιο επαναπατρισμού σε τέτοια περίπτωση.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε: "Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Τα σχέδια αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σεναρίων. Ενημερώνουμε με ταξιδιωτικές συμβουλές και επαφές την ABTA. "
Περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανοί πετούν προς την Ελλάδα κάθε χρόνο και σήμερα υπάρχουν περίπου 110.000 που διαμένουν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λένε ότι οι πελάτες έχουν ήδη εξοπλιστεί με "μεγάλα ποσά σε μετρητά».
Το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους επισκέπτες να λάβουν "αρκετά χρήματα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και τυχόν απρόβλεπτων καθυστερήσεων», ώστε να μη μείνουν ακάλυπτοι εάν προκύψουν τραπεζικά προβλήματα.
Η ABTA, πάντως, "δεν προβλέπει« οι ταξιδιωτικοί πράκτορες να χρειασθεί να μετακινήσουν πελάτες σε άλλους προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθεί αυτήν την "ασυνήθιστη" κατάσταση, τονίζοντας ότι η τουριστική βιομηχανία είναι αρκετά έμπειρη για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας έχουν συνέπειες στη ελιτουργία αεροδρομίων. Έτσι, οι νυχτερινές πτήσεις εντός και εκτός της Λέσβου διεκόπησαν καθώς το αεροδρόμιο ξέμεινε από χρήματα για να διατηρήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα προσγείωσης, ενώ τουλάχιστον τρεις άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί - Κω, Σκιάθος και Σαντορίνη - αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η ζήτηση για πτήσεις προς την Ελλάδα μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 53% έναντι της ίδιας εβδομάδας πέρυσι.
Όλες αυτές οι ανησυχίες,βεβαίως, θα λάβουν τέλος εάν υπάρξει συμφωνία σήμερα.