Σοκ και δέος προκαλεί η έκθεση του Δ.Ν.Τ σύμφωνα με την οποία η Χώρα μας θα χρειαστεί 20 χρόνια, δηλαδή το 2036, για να φθάσει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2008, γράφει ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Η συνέχεια του σχολίου του:
Το 2008 το ΑΕΠ ήταν περίπου 210 δις ευρώ, και φέτος υπολογίζεται ότι θα κλείσει στα 146 με 147 δις.
Εάν δεν υπάρξει γενναίο κούρεμα του χρέους, δεν υπάρχει μέλλον για τους Έλληνες, θα χαθεί μια ολόκληρη γενιά .
Όμως δεν πρέπει να δημιουργούνται αυταπάτες , γιατί το οποιοδήποτε κούρεμα του χρέους θα συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις και νέα μέτρα.
Η Ευρώπη δεν συζητά την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους , όπως έγινε με τη Γερμανία, ώστε αυτό να μην υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ για να καταστεί διαχειρίσιμο .
Η λύση που είναι πιό κοντά σε μια συμφωνία σχετικά με το κούρεμα του χρέους , κατα την άποψή μου, είναι παράλληλα με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, να εξαγγελθεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της Χώρας, τύπου σχεδίου Μάρσαλ, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ , το οποίο θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται αποκλειστικά από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Λύση που εξυπηρετεί τους δανειστές το Δ.Ν.Τ και την Ελλάδα φυσικά, αρκεί η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει την αλληλεγγύη της προς ένα κράτος μέλος που χρειάζεται βόηθεια, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη της Ρώμης.
Όμως, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει η τρίτη δανειακή σύμβαση, το χρέος θα αυξάνεται και θα φθάσει σε δυσθεώρητο ύψος.
Το γεγονός ότι θα βγούμε στις αγορές, πιθανώς το τέλος του 2017, δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους, απλά θα δανειζόμαστε με μικρότερο επιτόκιο για να εξυπηρετούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δανειστές.
Αλλά και εάν εφαρμοστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της Χώρας, μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος , σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ανέφερα , τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά στην πραγματική οικονομία μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια.
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ο γολγοθάς των Ελλήνων θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.