Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού αποκαλύπτεται πως από το γραφείο του πρωθυπουργού μεθοδεύτηκε η εξαίρεση του Δήμου και μειώθηκαν οι χρήσεις στην περιοχή από 15 σε 3. To θέμα έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον γιατί δείχνει πώς το γραφείο του πρωθυπουργού μεθόδευε την ανατροπή ρύθμισης, την ώρα που υπουργός προσπαθούσε να περάσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο...
Το απόσπασμα από το πρακτικό της 16ης Ιουλίου συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου είναι αποκαλυπτικό:
ΘΕΜΑ:
Ενημέρωση επί του νέου Νόμου 4269/2014 (ΦΕΚ 142Α΄/28-6-2014) σχετικά με την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – βιώσιμη ανάπτυξη – περιεχόμενο και κατηγορίες χρήσεων γης.
Εισηγούμενη το ανωτέρω θέμα η Πρόεδρος του Συμβουλίου είπε:
Την Τετάρτη 25 Ιουνίου ψηφίστηκε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο Νόμος 4269/2014 (ΦΕΚ 14Α΄ /28-6-2014) που επιφέρει αλλαγές πολεοδομικής και χωροταξικής φύσεως σε όλη τη Χώρα. Η ρύθμιση αυτή αιτιολογήθηκε ως αναγκαία, λόγω μνημονιακής υποχρέωσης και εντάσσεται στο πνεύμα της απελευθέρωσης επαγγελμάτων και των χρήσεων γης με στόχο την επιχειρηματική ανάπτυξη.
Το αρχικό Σχέδιο Νόμου είχε δημοσιοποιηθεί για διαβούλευση τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Σ/Ν διανεμήθηκε από τη Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Τεχνικών Θεμάτων του Δήμου η οποία συνήλθε στις 11 Μαρτίου 2014 για να συνάξει υπόμνημα - πρόταση προς το Δ.Σ. του Δήμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε και αποδέχθηκε το υπόμνημα της Τεχνικής Επιτροπής, αποφάσισε δε ομόφωνα :
1. Να ζητήσουμε από τον Υπουργό του ΥΠΕΚΑ και τους επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής να αποσύρει το Νομοσχέδιο περί «περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτική πολεοδόμησης», διότι κατά την άποψή του υποβαθμίζει το περιβάλλον και απαξιώνει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων δεν αναφέρεται πουθενά ως προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Άλλως, σε κάθε περίπτωση να παρέμβουμε και να ζητήσουμε από τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ και τα κόμματα της Βουλής τουλάχιστον να τροποποιήσουν το Σχέδιο Νόμου στα σημεία που αναφέρονται στην εν λόγω απόφαση (σχετ: απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 52/2014).
Επίσης αποφασίστηκε " Να αποσταλεί η παρούσα απόφαση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και να ζητηθεί η παρέμβασή της για την απόσυρση του Σ/ν ή σε κάθε περίπτωση την τροποποίησή του". Συγχρόνως άρχισαν οι προσωπικές παραστάσεις εκπροσώπων της Δημοτικής Διοίκησης προς τους αρμόδιους του Υπουργείου για την προώθηση των απόψεων του Δήμου μας.
Έκτοτε το θέμα παρακολουθούσε στενά, με συχνές επισκέψεις στο ΥΠΕΚΑ η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου.
Ξαφνικά όμως διαπίστωσε με έκπληξη ότι το καινούργιο σχέδιο νόμου, το οποίο ήταν διαφορετικό και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τον τίτλο και κατά πολύ δυσμενέστερο αυτού που είχε δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο του έτους 2014 –καθόσον επέφερε δραστική αλλαγή του καθεστώτος των χρήσεων γης και έντονη ανάμειξη αυτών– ευρίσκετο στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συγκάλεσε αμέσως έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18-6-2014, στο οποίο παρουσίασε μια τεκμηριωμένη εισήγηση την οποία συνέταξε με την συνεργασία του έγκριτου Δικηγόρου Βασίλη Παπαδημητρίου περί της αντισυνταγματικότητας του Νόμου και της αντίθεσής του στο κοινοτικό δίκαιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με την με αριθμ.130/2014 απόφασή του, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
Εγκρίνει την παραπάνω εισήγηση,
Να ζητηθεί η άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου,
Να υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ,
Να αποσταλεί το παραπάνω κείμενο στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Σε περίπτωση αποτυχίας των παρεμβάσεων να ενημερωθούν οι Βουλευτές και τα Κόμματα της Βουλής.
Πράγματι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποιήθηκε σε όλους τους παραπάνω και ζητήθηκε από το Δήμαρχο εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ και όλους τους αρμόδιους φορείς.
Μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών το Σ/Ν πέρασε ταχύτατα όλες τις διαδικασίες και στην πρώτη συνεδρίαση του Α΄ θερινού τμήματος της Βουλής στις 25-6-2014 κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.
Ο Δήμαρχος προ αυτής της κατάστασης άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση ζήτησε συνάντηση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξοπούλου Κατερίνα, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης Μαζαράκης Γεράσιμος-Αλέξανδρος και ο Αντιδήμαρχος Γαλάνης Δημήτρης επικοινώνησαν με πολλούς βουλευτές, τόσο των συγκυβερνώντων κομμάτων, όσο και της αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς κανείς άλλος Δήμος δεν συμμετείχε στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής ώστε να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο ή έστω να τροποποιηθούν κάποιες διατάξεις σε συμμόρφωση προς το Σύνταγμα και τις διατάξεις του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου.
Την ημέρα της ψήφισης του Νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης ευρίσκοντο στο γραφείο του Πρωθυπουργού και είχαν προσωπικές επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρμοδίους Υπουργούς ΠΕΚΑ στηρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των χρήσεων γης του Δήμου, οι δε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξοπούλου Κατερίνα και ο Αντιδήμαρχος Μαζαράκης Γεράσιμος-Αλέξανδρος ευρίσκοντο στη Βουλή και ασκούσαν πιέσεις στους Βουλευτές και στον Γενικό Γραμματέα του ΠΕΚΑ – εισηγητή του Νομοσχεδίου .
Αποτέλεσμα των παραπάνω συντονισμένων ενεργειών και παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής ήταν να μειωθούν οι 15 χρήσεις που όριζε αρχικά το Νομοσχέδιο (άρθρο 32 παρ.1, ήτοι χρήσεις: 1) κατοικία, 2) Πρεσβείες, 3) Κοινωνική Πρόνοια, 4) Εκπαίδευση πλην τριτοβάθμιας, 5) Άθληση πλην μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων, 6) Πολιτισμός, 7) Θρησκεία, 8) Γραφεία, 9) Εμπορικά καταστήματα, 10) Αρτοποιεία, 11) Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, 12) Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης αναψυχής, εκτός των κέντρων διασκέδασης, 13) Στάθμευση (γήπεδα και κτίρια στάθμευσης οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους), 14) Ξενοδοχεία, 15) Περίθαλψη: Πρωτοβάθμια περίθαλψη, Μονάδες αιμοκάθαρσης και Ιδιωτικές Κλινικές άνευ νοσηλείας) στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στο κύριο οδικό δίκτυο των πόλεων (στην περίπτωσή μας η Λεωφόρος Κηφισίας) σε 3 και συγκεκριμένα: κατοικία, πρεσβείες, γραφεία.
Τα γραφεία όμως θα επιτρέπονται σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ.7 σε συνδυασμό με τη παράγραφο 10, υπό τον όρο ότι η χρήση τους θα είναι συμβατή με την κύρια χρήση της κατοικίας. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και ευρίσκεται εντός της νομίμου κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν επιτρέπονται ιατρεία και κτίρια γραφείων.
Στις περιοχές που διέπονται από ειδικά διατάγματα (όπως Φιλοθέη – Ψυχικό) δεν επήλθε καμία άλλη τροποποίηση. Σύμφωνα με το άρθρο 15 στις παραπάνω περιοχές οι τροποποιήσεις επέρχονται μόνο σε περίπτωση αναθεώρησης των χρήσεων γης.
Στις περιπτώσεις αμιγούς κατοικίας (όπως Δημοτική Κοινότητα Νέου Ψυχικού) καμία τροποποίηση στις υφιστάμενες χρήσεις γης δεν επήλθε με την ψήφιση του παρόντος Νόμου.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ αφού έλαβε υπόψη του:
1. Την εισήγηση της Προέδρου,
2. Τις διατάξεις των άρθρων 65 και 67 του Ν.3852/2010,
μετά από διαλογική συζήτηση,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ότι σε περίπτωση που εκδοθεί διοικητική πράξη ή Υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα εκτέλεσης του παραπάνω Νόμου, θα προσβληθεί άμεσα ενώπιον των Αρμοδίων Δικαστηρίων, προβάλλοντας τους λόγους αντισυνταγματικότητας που έχουμε διατυπώσει στην με αριθμ. 130/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Προς τούτο η Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να μπορέσει να προσφύγει στα Δικαστήρια εμπρόθεσμα.