Αμεση ήταν η διευκρίνιση, που λάβαμε από τον ΣΕΤΕ, στο προηγούμενο σχόλιο της στήλης (http://www.tornosnews.gr/permalink/6437.html) για την εκ πρώτης ματιάς αναντιστοιχία των εκτιμήσεων για τη μέση τουριστική δαπάνη στη χώρα μας μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Συνδέσμου.
Οπως, λοιπόν, αποσαφηνίζεται, η Τράπεζα της Ελλάδος μετρά τη δαπάνη ανά ταξίδι, ενώ ο ΣΕΤΕ, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, διερευνά τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, που ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα.
Επειδή, λοιπόν, φέτος είχαμε μεγάλη αύξηση αφίξεων στην Αθήνα, όπου, όμως, η μέση διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 2 έως 3 ημέρες, αναδεικνύεται αυτή η διαφορά στη δαπάνη μεταξύ ταξιδιού και διανυκτέρευσης.
Συνυπολογίζοντας τις μετρήσεις της Τράπεζας Ελλάδος και με αναγωγή στο σύνολο των διανυκτερεύσεων στη χώρα (με τις περιοχές, βεβαίως, παραθεριστικού τουρισμού, όπου η μέση διάρκεια διανυκτέρευσης είναι πάνω από 7 ημέρες), προκύπτει το αποτέλεσμα, που λέει ο ΣΕΤΕ, δηλαδή, ότι φέτος η μέση κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 75 ευρώ, νούμερο, που αντιστοιχεί στα επίπεδα του 2008, καθώς το 2010 η μέση δαπάνη ήταν 68 ευρώ, το 2011 69 ευρώ, το 2012 71 ευρώ και το 2013 73 ευρώ.
Ταύτα και με τις δέουσες ευχαριστίες για την άμεση αποσαφήνιση των στοιχείων από πλευράς ΣΕΤΕ..