Σε μη απόδοση ευθυνών οδηγείται, ως φαίνεται, το σφάλμα του ΕΟΤ να περιληφθούν οι χιτλερικοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο επετειακό βίντεο του Οργανισμού για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού,που έκανε ρεζίλι τη χώρα στο εξωτερικό. Κανείς από την ιεραρχία του ΕΟΤ, ούτε παραίτηση δήλωσ,ε ούτε συγνώμη ζήτησε για το γεγονός.
Με αφορμή την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση, παλαιό στέλεχος του ΕΟΤ μας θυμίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που είχε προκύψει πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, επίσης, στα "έγκατα" του Οργανισμού. Όπως μας διηγείται, πριν την διεθνή τουριστική έκθεση Φιλοξένια, τότε, είχε συνταχθεί μία μελέτη για τον ελληνικό τουρισμό η οποία επρόκειτο να μοιραστεί κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Υψηλό διοικητικά πρόσωπο στην ιεραρχία του ΕΟΤ, κάνοντας όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή έναν τελευταίο έλεγχο, διαπίστωσε ότι στο προσχέδιο της μελέτης είχε υιοθετηθεί ένας συγκριτικός πίνακας με πηγή από τη Βουλγαρία που ανέφερε τα Σκόπια ως "Μακεδονία".
Την τελευταία στιγμή η μελέτη αποσύρθηκε με αποτέλεσμα να αποτραπεί μία τεράστια γκάφα από την ελληνική πλευρά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δηλαδή, σε επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους με τη σφραγίδα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης να αναγνωρίζονται τα Σκόπια με την ονομασία "Μακεδονία". Το θέμα που δεν έλαβε δημοσιότητα χειρίστηκε με επιτυχία ο τότε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος και έτσι απεφεύχη ένα σοβαρό διπλωματικό λάθος σε σχέση με το ζήτημα των Σκοπίων που εκείνη την εποχή ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Μάλιστα, δόθηκε εντολή να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες προκειμένου να μην συμβεί ξανά στο μέλλον κάτι ανάλογο. Οι δέουσες ενέργειες έγιναν, όπως μας μεταφέρει το στέλεχος του ΕΟΤ, και δεν υπήρξαν για τα επόμενα χρόνια άλλα τέτοιου είδους "παρατράγουδα" στον Οργανισμό. Έως σήμερα, βέβαια, που όπως φαίνεται μετά τη γκάφα δεν υπάρχει η διάθεση να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για τους υπευθύνους όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην ιεραρχία του Οργανισμού. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία δεν ευθύνεται μεν για το περιστατικό, όμως εν τέλει φορτώνεται την πολιτική ευθύνη για τα λάθη των συνεργατών της, κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για διατηρηθεί ψηλά η εικόνα του ελληνικού τουρισμού.