Εκτός από τον ...Αγιο Τουρισμό, ένα κεράκι και στον Όσιο Σαμψών

05-12-14 | Ο Torna-δόρος

H έκφραση των αναλυτών της Alpha Bank «αντί να ανάψουμε όλοι ένα κεράκι στον Άγιο Τουρισμό που μας βγάζει σιγά-σιγά από την μέγγενη της ύφεσης, προσπαθούμε να καταστρέψουμε, ό,τι κτίσθηκε με κόπο τα τελευταία χρόνια», με αφορμή την προτεινόμενη αύξηση στον ΦΠΑ διαμονής, μονοπώλησε χθες τις συζητήσεις των ανθρώπων του τουρισμού.

Επί τη ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν τον προστάτη του, που είναι ο Οσιος Σαμψών, ο ξενοδόχος, που τον ανακάλυψε πριν από χρόνια η Ενωση Ξενοδόχων Αργους και έκτοτε κάθε χρόνο την ημέρα της μνήμης του, στις 27 Ιουνίου, τελεί δοξολογία. Ισως, λοιπόν, εκτός από τον ...Αγιο Τουρισμό, οι ξενοδόχοι να πρέπει να ανάψουν ένα κεράκι και στον προστάτη τους, αφού άλλοι προστάτες για το θέμα που τους καίει, δεν φαίνονται στον ορίζοντα...

Ιδού το βιογραφικό του Οσίου Σαμψών, όπως το βρήκαμε στο sansimera.gr/biographies:

Ο Σαμψών ήταν γιατρός από τη Ρώμη, που έζησε την εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού. Διέθεσε όλη την περιουσία του και έθεσε την επιστήμη του στην υπηρεσία των φτωχών και των πασχόντων. Τιμάται ως Όσιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις ελληνόρρυθμες Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες (Ουνία).

Ο Σαμψών γεννήθηκε από εύπορους και ευσεβείς γονείς και ήταν συγγενής του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική. Μεταχειρίσθηκε, όμως, την ιατρική όχι ως επικερδές επάγγελμα, αλλά ως προσφορά στον πλησίον. Το σπίτι του στη Ρώμη το είχε μετατρέψει σε νοσοκομείο για τους πάσχοντες αστέγους.

Μετά τον θάνατο των γονιών του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και χειροτονήθηκε ιερέας από τον Πατριάρχη Μηνά. Με όση περιουσία τού είχε απομείνει έκτισε νοσοκομείο, που αναδείχθηκε στο πιο φημισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Βασιλεύουσας. Βρισκόταν μεταξύ των ναών της Αγίας Σοφίας και της Αγίας Ειρήνης. 

Η φήμη του Σαμψών ως ιατρού έφτασε μέχρι τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, τον οποίο θεράπευσε από βαριά ασθένεια. Ο Ιουστινιανός από ευγνωμοσύνη ανακαίνισε τον ξενώνα, που είχε καταστραφεί από πυρκαϊά το 532 μ.Χ., δίδοντάς του το όνομα του γιατρού που τον θεράπευσε. Για τα επόμενα 600 χρόνια ο ξενώνας - νοσοκομείο του Σαμψών προσέφερε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.

Ο Όσιος Σαμψών κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθύ γήρας. Το λείψανό του τοποθετήθηκε στο ναό του Αγίου Μάρτυρος Μωκίου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος συμπεριλαμβάνεται στη χορεία των Αγίων Αναργύρων.

Ανήμερα της εορτής του Οσίου Σαμψών το 1709, ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας νίκησε τους Σουηδούς στη Μάχη της Πολτάβας, επί ουκρανικού εδάφους κι έθεσε τέλος στις μεγαλοϊδεατικές φιλοδοξίες των Σκανδιναβών. Προς τιμή του Οσίου Σαμψών χτίστηκε ο ομώνυμος ναός στην Αγία Πετρούπολη.

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο