Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ειδικότερα για όσες τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση είτε άμεση είτε έμμεση προς τη Ρωσία σε καταθέσεις, δάνεια ή άλλες επιχειρηματικές πράξεις, ειδικότερα τώρα που αποκόπτονται οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα “swift” και πλέον αδυνατούν να μεταφέρουν χρήματα διεθνώς σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης.
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες επικεντρώνονται στους τομείς του τουρισμού και των σιτηρών.
Σε σχέση με τον τουρισμό, ανέφερε ότι ως γνωστόν η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο και οι τρέχουσες εξελίξεις θα επηρεάσουν τη διάθεση των Ρώσων τουριστών να επισκεφθούν την Κύπρο. Η ΟΕΒ είπε, παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς τόσο του Υφυπουργείου Τουρισμού όσο και των τουριστικών πρακτόρων για διασφάλιση τουριστών από εναλλακτικές αγορές. Ωστόσο όπως είπε, τα πράγματα είναι οριακά, αφού η θερινή τουριστική περίοδος πλησιάζει και ο προγραμματισμός μεγάλων τουριστικών γραφείων, tour οperαtors αλλά και ιδιωτών έχει γίνει ήδη
Εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στον Τουρισμό έκανε και ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι για φέτος αναμενόταν η επιβατική κίνηση (αφίξεις-αναχωρήσεις) από τη Ρωσία να ανέλθει σε 1,3 εκατ. επιβάτες και 400.000 από την Ουκρανία και θα αποτελούσε το 15% της συνολικής κίνησης. Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι οι αφίξεις από αυτές τις δύο σημαντικές αγορές πρέπει να θεωρούνται χαμένες. Το κόστος το υπολόγισε σε 1,5%-2% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι το οκτάμηνο 2021 (Ιαν. – Αύγ.) οι αφίξεις από Ρωσία κατέλαβαν ποσοστό 36% επί του συνόλου των εισροών στα κυπριακά αεροδρόμια.
Από την πλευρά του σε σχετικές δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ν. Νουρής, επεσήμανε ότι οι τουριστικές συναλλαγές της Κύπρου τόσο με την ουκρανική όσο και –κυρίως- με τη ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα «έντονες», μάλιστα η Ρωσία συνιστά για την Κύπρο «τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουριστών». Συνεπώς, συνέχισε, «ένας ενδεχόμενος αρνητικός αντίκτυπος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας …θα αποτελέσει μεγάλο πισωγύρισμα στην προσπάθεια της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας για ανάκαμψη».
Τέλος ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία επεκτείνεται και στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Οι αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο σημαίνει ότι θα διατηρηθεί στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια και της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο.
Πέρα από τις παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης, υπάρχει και μια θετική προοπτική, την οποία ανέδειξε ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών, ανακοινώνοντας στο ΚΥΠΕ ότι ορισμένες εταιρείες που εδρεύουν στην Ουκρανία έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην κυπριακή αγορά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι λαμβάνουν ήδη χώρα οι απαιτούμενες συνεννοήσεις με το κ/Υπουργείο Εξωτερικών για την έκδοση των σχετικών αδειών, καθώς η Κύπρος είναι έτοιμη για την υποδοχή των εταιρειών αυτών.
Πάντως, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, κ. Κ. Πετρίδης, ανακοίνωσε αφενός τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων στα μέγιστα δυνατά επιτρεπόμενα επίπεδα (βάσει της Οδηγίας 2003/96) και αφετέρου τη δίμηνη παράταση της περιόδου εφαρμογής των υφιστάμενων μειωμένων συντελεστών (5% και 9%) στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εν λόγω διευκολύνσεις, όπως αναφέρεται, εντάσσονται «στο πλαίσιο της προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων».
Όσον αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 5% και 9% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η προβλεπόμενη περίοδος εφαρμογής τους παρατείνεται για ακόμη δυο μήνες, μέχρι τέλος Ιουνίου και Απριλίου 2022, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο είχε ληφθεί με σκοπό να μετριαστεί το επιπλέον κόστος που επιβαρύνει τον καταναλωτή από τη διεθνή αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού και προβλέπει την ελάττωση του συντελεστή ΦΠΑ για τους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές από 19% σε 5% για περίοδο 6 μηνών (Νοέμβριος 2021 - Απρίλιος 2022) καθώς την αντίστοιχη ελάττωση του συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 9% για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, για περίοδο 3 μηνών (Νοέμβριος 2021 – Ιανουάριος 2022).
Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας.