Το ύψος του κατώτατου μισθού στην Κύπρο από τις αρχές του 2023 θα είναι 940 ευρώ μεικτά, αλλά τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, ο μισθός θα είναι 885 ευρώ.
Με υφιστάμενο διάταγμα που αφορά μόνο σε 9 επαγγέλματα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 870 ευρώ κατά την πρόσληψη και στα 924 Ευρώ μετά από ένα εξάμηνο. Από τη θέσπιση του μέτρου επωφελούνται 40.000 χαμηλόμισθοι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση ενδεχομένως να φτάσει και το 30%.
Στις εξαιρέσεις του διατάγματος συμπεριλαμβάνονται ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως αυτοί που εργάζονται στη γεωργοκτηνοτροφία, οι οικιακοί βοηθοί, οι εργαζόμενοι στην ναυτιλία, όσοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης μέσα από σύμβαση, εθιμοπρακτική ή άλλο διάταγμα καθώς και τα άτομα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου ή επαγγελματικού προσόντος.
Η πρώτη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, θα γίνει την 1.1. 2024 και από εκεί και πέρα κάθε δυο χρόνια. Τα κριτήρια για την αναπροσαρμογή λαμβάνουν υπόψη την αγοραστική δύναμη, τις τάσεις στην απασχόληση και την ανεργία, τις τάσεις στα επίπεδα αποδοχών και την κατανομή τους, τις επιπτώσεις του κατώτατου μισθού στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Επί του παρόντος, οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρακολουθούν τις εξελίξεις με επιφυλακτικότητα. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, αναφέρει ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στα 940 Ευρώ ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε επί μέρους επιχειρήσεις αλλά και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνολικά, ιδιαίτερα δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας. Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αναμένει να δει πως θα επηρεαστεί η οικονομία μέσα στο 2023.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς εκφράζουν προβληματισμό για τον μη καθορισμό ωριαίας απόδοσης, επισημαίνοντας ότι η απουσία συγκεκριμένου ωραρίου αποτελεί «αδυναμία κομβικής σημασίας». Σε ότι αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθου ανέμεναν μια πρόταση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, δεδομένου του υψηλού κόστους ζωής και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Διαφωνία εκφράζεται και για την προστασία των ελάχιστων αποδοχών στις συλλογικές συμβάσεις, η οποία, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, δεν περιλαμβάνεται ξεκάθαρα.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας.