Η πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί λύση ανάγκης για τα ξενοδοχεία της Κύπρου, σε βάθος 5ετίας χάνει τη δυναμική της, σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας που διενήργησε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) σε συνεργασία με το KES College.
Την ίδια ώρα η έλλειψη προσωπικού αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων, ενώ η έλλειψη κυπρίων πλήττει το τουριστικό προϊόν.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας την οποία παρουσιάζει η κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, η έλλειψη κυπρίων στη στελέχωση της τουριστικής βιομηχανίας είναι πολύ μεγάλη και ως εκ τούτου αποτελεί τεράστιο πλήγμα στο παρεχόμενο τουριστικό προϊόν.
Συγκεκριμένα το 51% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε πάρα πολύ μεγάλη την έλλειψη προσωπικού από την Κύπρο και το 32% σημαντική.
Χάνει δυναμική το προσωπικό από τρίτες χώρες
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, η εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες βοηθά για φέτος στην κάλυψη αναγκών του τουριστικού τομέα, όμως η λύση αυτή φαίνεται να χάνει τη δυναμική της σε βάθος 5ετίας, με ουδέτερη προς αρνητική επίδραση ως προς την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου
Αυξημένες οι ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άμεσες ανάγκες μόνιμου προσωπικού ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 50 άτομα και 40 άτομα εποχικού προσωπικού, με αυξητική τάση την καλοκαιρινή σεζόν.
Εντούτοις, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων καθώς σε κάποιες μονάδες οι άμεσες ανάγκες ανέρχονται στα 100 άτομα, διότι φέτος η έλλειψη προσωπικού είναι πολύ μεγαλύτερη από τα χρόνια πριν από την πανδημία.
Σε εστιατόρια και κουζίνα το μεγαλύτερο πρόβλημα
Διαβάστε τη συνέχεια στο stockwatch.com.cy