Στην Κύπρο τα υψηλότερα ενοίκια και οι υψηλότερες τιμές ως προς το εισόδημα συναντώνται στη Λεμεσό, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αφορά στην κυπριακή οικονομία.
Στην Έκθεση επισημαίνεται ότι από το 2016 και μετά οι τιμές των ενοικίων στη Λεμεσό παρουσίασαν διαρκή άνοδο, υπερβαίνοντας σημαντικά την άνοδο των άλλων περιοχών. Αρχικά, η εξέλιξη αυτή επηρεάστηκε δυσανάλογα από τη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία καθοδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Ωστόσο, το ΔΝΤ σημειώνει πως η αύξηση των τιμών δεν επιβραδύνθηκε μετά τη λήξη του Προγράμματος τον Νοέμβριο του 2020. Σύμφωνα με την Έκθεση ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές στη Λεμεσό δεν μειώθηκαν, όπως αναμένετο εκείνη την περίοδο, αλλά αντίθετα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας άνοδο 15% σε ονομαστικούς όρους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, σύμφωνα πάντα με την Έκθεση, στην εύρωστη εγχώρια ζήτηση και στην εκ νέου αυξανόμενη ζήτηση από το εξωτερικό, πιθανότατα λόγω της συγκέντρωσης νέας μετανάστευσης από τη Ρωσία και την Ουκρανία και την εισροή εταιρειών και εργαζομένων του τομέα ICT στην περιοχή. Η Έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ξένη ζήτηση φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα των περιφερειακών ανισοτήτων στις εξελίξεις των ακινήτων στην Κύπρο.
Εξετάζοντας αναλυτικότερα τις τιμές ως προς το εισόδημα η Έκθεση αποκαλύπτει ότι ο σχετικός δείκτης στη Λεμεσό ήταν περίπου κατά ένα πέμπτο υψηλότερος από ό,τι στη Λευκωσία και περίπου κατά ένα τρίτο υψηλότερος από ό,τι στη Λάρνακα, την Πάφο και την Αμμόχωστο. Παρ΄όλα αυτά σε επίπεδο διακρατικών συγκρίσεων, η οικονομική προσιτότητα στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της Λεμεσού παραμένει πολύ καλύτερη από ό,τι σε άλλες πόλεις της περιοχής. Για παράδειγμα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο δείκτης PIR (price to income ratio) είναι περίπου δύο φορές υψηλότερος, ενώ στο Τελ Αβίβ, τη Βαλέτα και τη Βηρυτό είναι ακόμα υψηλότερος. Παρά τη σχετική αβεβαιότητα ως προς την αξιοπιστία των αριθμών η σύγκριση υποδηλοί ότι οι πόλεις της Κύπρου παραμένουν σχετικά προσιτοί και ελκυστικοί προορισμοί για τους ξένους.
Ως προς τα ενοίκια το ΔΝΤ επισημαίνει πως, σύμφωνα με τις τιμές των κατοικιών, τα ενοίκια είναι τα υψηλότερα στη Λεμεσό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η αναλογία ενοικίου προς εισόδημα (rent to income ratio) στη Λεμεσό είναι κατά ένα τέταρτο υψηλότερη από ό,τι στη Λάρνακα, κατά ένα τρίτο υψηλότερη από ό,τι στην Πάφο και κατά 50% υψηλότερη από ό,τι στη Λευκωσία, όπου τα ενοίκια παραμένουν σε σχετικά φθηνά επίπεδα. Οι διαφορές αυτές είναι αντίστοιχες τόσο για ενοίκια εντός όσο και για ενοίκια εκτός του κέντρου της πόλης. Συνεπώς, ως προς το στοιχείο της προσιτής τιμής των ενοικίων, οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία είναι η Λεμεσός και, σε μικρότερο βαθμό, η Λάρνακα και η Πάφος.