Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να αναπτυχθεί το Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο.
Πρόκειται για ένα από τους πιο ανθεκτικούς τομείς του τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας. Η κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προβολή του πολιτισμού στην Κύπρο, επεξεργάζεται μία «Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας», με στόχο να καταστεί η χώρα ελκυστικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για κρουαζιέρες.
Ο τουρισμός κρουαζιέρας, όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση της Υφυπουργού Ναυτιλίας, κας Μ. Χατζημανώλη συνεχίζει να είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πιο ανθεκτικούς τομείς του τουρισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στις εθνικές οικονομίες.
Σύμφωνα δε με την τελευταία Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) ο όγκος επιβατών το 2023 ανήλθε σε 31,5 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2019, ενώ σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις από το 2024 μέχρι το 2027 θα σημειώνεται συνεχής αύξηση και ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να φθάσει τα 40 εκατομμύρια. Μέσω της Εθνικής Στρατηγικής θα γίνει χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ώστε να εντοπιστούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, οι ευκαιρίες και οι αδυναμίες και να διαμορφωθεί το βέλτιστο πλαίσιο για τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Η Στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Μέχρι 28.2.25 θα γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και ακολούθως μέχρι 30.6.25 θα αναπτυχθεί το Σχέδιο Δράσης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τέσσερις είναι οι στρατηγικοί πυλώνες της στρατηγικής για τον τουρισμό κρουαζιέρας (υποδομές, υπηρεσίες, ανάπτυξη και προώθηση του προϊόντος και θεσμική δομή και διακυβέρνηση).
Ειδικότερα, θα γίνει καταγραφή των λιμένων και των μαρίνων στην Κύπρο καθώς και οι δυνατότητες των υποδομών, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστούν οι προοπτικές ανάπτυξης νέων ή βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών. Παράλληλα θα γίνει ανάλυση των διαδικασιών επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών, των μέτρων ασφάλειας, της εξυπηρέτησης, των τρόπων και μέσων μετακίνησης τους και των υπηρεσιών μετά την αποβίβαση, στις οποίες εμπλέκονται τοπικές αρχές και άλλοι φορείς.
Επιπρόσθετα θα προωθηθεί ο σχεδιασμός μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη υλικού προβολής, τη δημιουργία δικτύου και τη χρήση των σύγχρονων μέσων διαφήμισης με στόχο την ενημέρωση για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την παροχή κινήτρων και την ανάπτυξη συνεργασιών με εταιρείες κρουαζιέρας. Για την παρακολούθηση και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο θα συσταθεί Επιτροπή Ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας, η οποία θα καταρτίσει Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.
Την Επιτροπή Ανάπτυξης του Τουρισμού θα απαρτίζουν εκπρόσωποι από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Η εν λόγω Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί ad hoc Ομάδες Εργασίας, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη εξέταση ειδικών θεμάτων. Τον συντονισμό της Επιτροπής θα έχει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, εκπρόσωπος του οποίου θα έχει την ευθύνη ενημέρωσης της Διυπουργικής Επιτροπής, που θα θεσπιστεί για το θέμα αυτό με αρμοδιότητα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Τέλος επισημαίνεται ότι το εν λόγω Σχέδιο αποτελεί εξειδίκευση του γενικότερου Στρατηγικού Σχεδίου (2022-2024) του κυπριακού Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο στοχεύει στην άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας, με τη διεύρυνση των τουριστικών αφίξεων της χειμερινής τουριστικής περιόδου και των μηνών εκτός τουριστικής περιόδου αιχμής, μέσω εξειδικευμένων Σχεδίων Δράσης για προσέλκυση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.
(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας.