Τα ταξίδια πόλεων είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στην παγκόσμια αγορά ταξιδίων αναψυχής, και παρά τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς παραμένουν θετικές. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την επίδραση που μπορει να έχει ο μαζικός τουρισμός σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς.
Αυτές τις τάσεις αποκαλύπτει η έκθεση παγκόσμιων ταξιδιωτικών τάσεων της ITB (ITB World Travel Trends Report), η οποία διενεργείται από την εταιρία IPK International για λογαριασμό της διεθνούς τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου, ITB.
Τα στοιχεία της έκθεσης World Travel Monitor της IPK δείχνουν ότι τα ταξίδια πόλης (city break) σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη 82% κατά την περίοδο από το 2007 έως το 2014, καταλαμβάνοντας μερίδιο 22% στο σύνολο των παγκόσμιων εξερχόμενων ταξιδίων αναψυχής.
Πρόκειται για έναν πραγματικά δυναμικό κλάδο που την τελευταία 7ετία έχει αποτελέσει βασικό συντελεστή της ανάπτυξης της αγοράς, σχολιάζει ο πρόεδρος της IPK, Rolf Freitag. Η ισχυρή του ανάπτυξη, ενισχύθηκε από τις χαμηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, τα φθηνά καταλύματα και τις νέες ατραξιόν και δραστηριότητες των προορισμών.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατέγραψε η περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας, με τα ταξίδια πόλης να αυξάνουν το μερίδιό τους στο σύνολο των εξερχόμενων ταξιδίων αναψυχής από 15% το 2007 σε 25% το 2014. Η ισχυρή αυτή ανάπτυξη αντιπροσωπεύει τη δραματική αύξηση του αριθμού των κινέζων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, πολλοί εκ των οποίων κάνοντας σύντομα ταξίδια σε πόλεις της Ασίας.
Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής κάνουν επίσης περισσότερα διεθνή ταξίδια πόλης, κυρίως εντός της ηπείρου τους. Τα city break αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά εξερχόμενου τουρισμού κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, σε περισσότερο από ένα πέμπτο πέρυσι, με ευνοϊκούς παράγοντες τα ταξίδια στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Στην Ευρώπη, το μερίδιο των ταξιδίων πόλης έφτασε το 20% επί του συνόλου των εξερχόμενων ταξιδίων πέρυσι, από περίπου 15% στο οποίο αναλογούσαν το 2007.
Στη Β. Αμερική, το μερίδιό τους πέρυσι ήταν μικρότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου των εξερχόμενων ταξιδίων. Το μικρό ποσοστό τους στη συγκεκριμένη περιοχή, σε σχέση με τις υπόλοιπες, οφείλεται σε γεωγραφικούς λόγους καθώς πολλές μεγάλες πόλεις-προορισμοί βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις. Οι ευρωπαϊκές πόλεις, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη ήταν οι 3 κορυφαίοι μητροπολιτικοί προορισμοί στον κόσμο για το 2014 (η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της), σύμφωνα με το World Travel Monitor®.
Το Χονγκ Κονγκ παραμένει στην κορυφή εάν συμψηφιστούν τα ταξίδια με διανυκτέρευση κινέζων κατοίκων, ενώ άλλοι προορισμοί πόλης στην κατάταξη των 10 πρώτων είναι το Λονδίνο, το Μακάου, η Μπανγκόκ, η Βαρκελώνη, η Σιγκαπούρη, η Κωνσταντινούπολη και το Μόναχο.
Την ίδια ώρα, συμφωνα με το ITB World Travel Trends Report, ειδικοί στον χώρο του τουρισμού εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο μαζικός τουρισμός στα πολύ δημοφιλή αστικά κέντρα.
Η Βενετία, για παράδειγμα, ανησυχεί για τα μεγάλα νούμερα επιβατών κρουαζιέρας που φτάνουν σε αυτήν και στη συνέχεια διοχετεύονται στα στενά δρομάκια της πόλης συγχρόνως για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα.
Στη Βαρκελώνη οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου και άλλων περιοχών διαμαρτυρονται για τον αριθμό των τουριστών που υποδέχεται η πόλη και συνωστίζονται στις γειτονιές της.
Ο πρόεδρος της IPK, Rolf Freitag, παραδέχθηκε ότι τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν πρόβλημα για τις πόλεις. Ειδικά τα κρουαζιερόπλοια προκαλούν προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού επιβατών που μεταφέρουν ενώ προέβλεψε ότι μερικές πόλεις ενδέχεται να χρειαστεί να θέσουν όρια στον αριθμό των επισκεπτών που θα δέχονται μέσα στα ερχόμενα έτη.