ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ: με υπόδειγμα την Τουρκία, οι ελληνικές κλινικές μπαίνουν δυναμικά στον ιατρικό τουρισμό - 3πλάσιος ο τζίρος στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία (video- όλη η παρουσίαση)

09-07-14 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ενας στους 4 επισκέπτες ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως έρχεται στην Ευρώπη, η οποία μέσα στην επόμενη 5ετία αναμένεται να τριπλασιάσει τους τζίρους σε αυτήν την εξαιρετικά ποιοτική, ειδική, μορφή τουρισμού και να φτάσει στα 32,5 δισ.δολάρια, από τα 10 δισ.δολάρια που είναι σήμερα (έχοντας 2,6 εκατ. τουρίστες για ιατρικό λόγο το χρόνο). 

Κομμάτι από αυτήν την πίτα είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν οι ιδιωτικές κλινικές της Ελλάδας, που συνέστησαν εδώ και ένα χρόνο το cluster  ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ, με στόχο ο ιδιωτικός τομέας υγείας, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους τουριστικούς επιχειρηματίες, να εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα του διεθνούς Ιατρικού Τουρισμού.

Η ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ, όπως τονίστηκε στην πρώτη επίσημη εκδήλωσή της πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε με 7 ιδρυτικά μέλη, σήμερα έχει 30 και φιλοδοξεί μέσα στο επόμενο 12μηνο να φτάσει τα 80 με 100 μέλη.

Το παράδειγμα της Τουρκίας

Φωτεινό παράδειγμα για όλους τους εμπλεκόμενους στον ιατρικό τουρισμό, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, είναι η Τουρκία, η οποία μπήκε δυναμικά σε αυτήν τη μορφή τουρισμό προ 5ετίας και πλέομ υποδέχεται 200.000 επισκέπτες ιατρικού τουρισμού το χρόνο, έχοντας 43 ιατρικούς ομίλους πιστοποιημένους με το πιο απαιτητικό σύστημα παγκοσμίως, το JCI, ενώ ο αντίστοιχος φορέας έχει 230 μέλη. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν 40 πιστοποιημένες κλινικές στον ιατρικό τουρισμό.

Η επιτυχία της Τουρκίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιατρικός τουρισμός αναπτύσσεται υπό την ομπρέλα του υπουργείου Οικονομικών, που στηρίζει τις σχετικές επενδύσεις, ενώ χρηματοδοτεί την ενιαία παρουσία και προβολή του ιατρικού τουρισμού στις διεθνείς εκθέσεις. Αρωγός είναι και η Turkish Airlines, που ανοίγει διεθνείς αγορές με τις πτήσεις της.

Οι μετέχοντες στο workshop είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν, με σύνδεση μέσω Skype, τον πρόεδρο του Global Healthcare Travel Council της Τουρκίας Εμίκ Τσακμάκ και πρόεδρο του τουρκικού αντίστοιχου οργανισμού, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Τουρκία σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ, οι τιμές ιατρικού τουρισμού στην Τουρκία βρίσκονται πλέον κοντά στα ελληνικά επίπεδα και, ως εκ τούτου, με δεδομένη την υψηλή ποιότητα ιατρικών υποδομών και γιατρών στη χώρα μας, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο σε αυτήν την αγορά, εάν ολοκληρωθεί το θεσμικό και αναπτυξιακό πλαίσιο, υπάρξουν οι συνεργασίες με τους επιχειρηματίες των κλάδων, που εμπλέκονται σε αυτή τη δραστηριότητα (ξενοδοχεία, διακίνηση, μεταφορές) και διαμορφωθούν πακέτα ιατρικού τουρισμού σε κόστος, που στις αναπτυγμένες χώρες καλύπτει μόνο τα ιατρικά έξοδα. Εναντι αυτών των χωρών, οι τιμές επέμβασης, σε μια σειρά παθήσεων, στην Ελλάδα βρίσκονται στο μισό.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Στην εκδήλωση προσκόμισε ένα καλό νέο ο υφυπουργός Ανάπτυξης  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ιατρός και ο ίδιος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της  ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ ότι οι υπουργοί Υγείας Μάκης Βορίδης και Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη έχουν αποφασίσει, μέσα από τα προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης του ΕΣΠΑ να δημιουργήσουν ψηφιακή πλατφόρμα για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού, προτρέποντας το cluster  να έρθει σε άμεση επικοινωνία για την προώθηση αυτού του έργου.

Σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, η Ελλάδα θα μπορούσε στα επόμενα χρόνια να υποδεχθεί 100.000 ιατρικούς τουρίστες και το 2025 να διεκδικεί 400.000. Αρκεί, όπως προαναφέρθηκε, να λυθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Η  ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ, πάντως, έχει αποφασίσει να μετάσχει σε 4 διεθνείς εκθέσεις ιατρικού τουρισμού το 2014 κι 2015 και να προσκαλέσει brokers ιατρικού τουρισμού να γνωρίσουν τις κλινικές των μελών της, που μπορούν να καλύψουν απολύτως σειρά επεμβάσεων για λόγους υγείας ή αισθητικούς.

Στην εκδήλωση βασικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ Γιώργος Σταματίου, Αντώνης Βλαχούσης και Πάρις Κοκορότσικος, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair και μέλος στο Δ.Σ. της ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ, Τάκης Μελέτης, καθώς η Goldair, ιδρυτικό μέλος της ΕΛ.Ι.ΤΟΥΡ, στηρίζει τις δράσεις και ενεργεί έμπρακτα ως facilitator στην ανάπτυξη και καθιέρωση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. 

Παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Μελέτης, ο τζίρος του ιατρικού τουρισμού κινείται στα επίπεδα των 50-60 δισ.δολαρίων και φτάνει στα 439 δισ,δολάρια με τη βιομηχανία των υπηρεσιών ευεξίας. 

Δείτε όλες τις ομιλίες της εκδήλωσης σε βίντεο...

διαβάστε ακόμα

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για την εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa
Independent: Ένα Ελληνικό ξενοδοχείο στα καλύτερα του κόσμου για τους λάτρεις του τένις
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Νίκος Διαμαντής | Τριήμερα πλατφόρμα δράσεων: What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία
Τα 3 ιδιαίτερα concept προβολής εκθετών που ετοιμάζει το 100% Hotel Show
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Η Philharmonic Brass έρχεται στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου!
Σε κανονικότητα τα ταξίδια των Jet2holidays, Tui, easyJet στην Κω – Το «ευχαριστώ» του δημάρχου
HOTREC | Επιτακτική η ανάγκη για δίκαιους ψηφιακούς κανόνες - Έρευνα για τα κανάλια διάθεσης δωματίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη
Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035
Ε.Ξ. Χανίων | Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Γιάννη Σμπώκο
Ryanair: 48ωρη προσφορά για μειωμένη τιμή πτήσων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο