Ζοφερό το μέλλον του τουρισμού τρίτης ηλικίας, όπως και των...συνταξιούχων...

13-08-14 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που απευθύνονται σε ταξιδιώτες τρίτης ηλικίας του μέλλοντος, για τους οποίους υπολογίζουν ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερης ηλικίας και πιο υγιείς από σήμερα, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι γενιές αυτές θα συνταξιοδοτηθούν πολύ αργότερα απ ο,τι γίνεται σήμερα και θα έχουν χαμηλότερες συντάξεις.

Αυτά τα «καμπανάκια» κρούουν οι ειδικοί της τρίτης ηλικίας στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος διατηρεί προσδοκίες για αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων ταξιδιωτών στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ειδικό συνταξιοδότησης και πρώην γενικό διευθυντή του ταξιδιωτικού και ασφαλιστικού ομίλου Saga για διακοπές ατόμων τρίτης ηλικίας, Ros Altmann, η συνταξιοδότηση τείνει να «μετατραπεί σε μια διαδικασία παρά ένα γεγονός», καθώς οι άνθρωποι πλέον εργάζονται πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

Σύμφωνα με το travel weekly, το ένα τρίτο του πληθυσμού στο Ην. Βασίλειο ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ άνω των 50 ετών. Εκτιμάται δε, ότι στη Βρετανία στο ηλικιακού γκρουπ των ατόμων άνω των 60 ετών, μέχρι το 2030, θα ανήκουν 20 εκατ. άτομα.

«Υπάρχει η εκτίμηση ότι οι άνθρωποι ηλικίας από 50 έως 70 ετών θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν περισσότερο στο μέλλον. Όμως πολλοί από εμάς θα δουλεύουν ακόμα», δήλωσε στο travel weekly η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Όξφορντ, ειδικός στη γεροντολογία, Sarah Harper, η οποία θα κάνει εισήγηση στο φετινό συνέδριο της Abta τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας την πιθανότητα καθιέρωσης της συνταξιοδότησης στα 70 μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αυξάνει και την εργασιακή ικανότητα των ανθρώπων. Ταυτόχρονα οι αλλαγές στις συντάξεις σημαίνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα θελήσουν να συνεχίσουν να εργάζονται παρά να συνταξιοδοτηθούν με πενιχρές συντάξεις. «Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που θα προγραμματίζει τρίμηνες διακοπές. Η γενιά όσων συνταξιοδοτούνταν στα 50 έτη έχει παρέλθει», τόνισε η Harper.

«Παράλληλα», είπε, «ένα μεγαλύτερο γκρουπ ανθρώπων ζει περισσότερο, με περιορισμούς όμως στη δυνατότητα μετακινήσεων. Αυτοί οι άνθρωποι ενδέχεται να θελήσουν να ταξιδέψουν, οπότε η ομάδα ανθρώπων που ενδέχεται να αυξηθεί μπορεί να είναι οι πλούσιοι που στερούνται δυνατότητας μετακινήσεων».

Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα των συντάξεων. Όπως είπε η Harper, «ο αριθμός όσων συνταξιοδοτηθούν θα είναι μικρότερος από σήμερα, καθώς οι περισσότεροι θα εργάζονται, και, ακόμα κι έτσι, δεν θα έχουν τις καταθέσεις που είχαν άλλες γενιές». 

 

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις