Εκρηκτική ανάπτυξη γνωρίζει στην Ιταλία η βιομηχανία ποδηλατικού τουρισμού της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης «Ecosystem of the Bicycle Edition 2023», το 2022 6,3 εκατομμύρια τουρίστες πέρασαν τις διακοπές τους με ποδήλατο στην Ιταλία, εισφέροντας 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της χώρας.
Οι τομείς με τα περισσότερα οφέλη από αυτή τη δραστηριότητα ήταν:
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ιταλία διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και ποδηλατικού τουρισμού που εκτείνεται σε περίπου 58.000 χιλιόμετρα.
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί ένας προϋπολογισμός της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού.
Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη 1.235 km νέων τουριστικών ποδηλατοδρόμων και 565 km νέων αστικών ποδηλατοδρόμων μέχρι το 2026.
Η μελέτη επισημαίνει ότι η μέση διάρκεια των διακοπών με ποδήλατο είναι 11 ημέρες. Η Βόρεια Ιταλία είναι ο πιο προτιμώμενος προορισμός, ειδικά το Trentino-Alto Adige, που φημίζεται για τη ζεστή φιλοξενία και τους καλά ανεπτυγμένους ποδηλατόδρομους.
Η Νότια Ιταλία επίσης προσελκύει πολλούς ποδηλάτες, περίπου το 18% της συνολικής ροής αφίξεων αυτής της κατηγορίας τουρισμού.
Οι κορυφαίες ιταλικές περιοχές και διαδρομές για ποδηλατικό τουρισμό, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι: Η Περιφέρεια της Τοσκάνης παίρνει το προβάδισμα με το Puccini Ciclopedonale, ακολουθούμενο από το Sicily Divide της Περιφέρειας Σικελίας στη δεύτερη θέση και το Treviso-Ostiglia Ciclabile της Περιφέρειας Βένετο στην τρίτη θέση.
Σύμφωνα με στοιχεία, οι τουριστικοί πράκτορες επωφελούνται περισσότερο από τον ποδηλατικό τουρισμό, που αναμένεται να αυξηθεί το 2023 κατά 15%.
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον
Οι μελετητές υπογραμμίζουν ότι τρεις παράγοντες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μελλοντική του εξέλιξη.
Πρώτος, η αυξανόμενη παραγωγή ηλεκτρονικών ποδηλάτων που κερδίζουν δημοτικότητα μεταξύ των ποδηλατών.
Δεύτερος, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ποδηλατοδρόμους χωρίς κυκλοφορία οχημάτων, με το 45% των ποδηλατιστών να ζητά ασφαλέστερους δρόμους.
Τέλος, χρειάζεται να αυξηθεί η προσφορά ομαδικών ξεναγήσεων, με το 71% των ξένων τουριστών να τις ζητά.
Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των δήμων να επενδύουν στη βιώσιμη κινητικότητα και τον τουρισμό σε δύο τροχούς.