Η δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ισπανία φθάνει τα προ πανδημίας επίπεδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.
Εντούτοις, η διάρκεια παραμονής τους στη χώρα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη άλλων ετών, κάτι που οφείλεται στα γενικότερα αυξημένα κόστη διαμονής. Τον περασμένο Μάιο, την Ισπανία επισκέφθηκαν περί τα 7 εκατ. ξένων τουριστών, οι οποίοι δαπάνησαν συνολικά 8 δισ. ευρώ, το 90% της δαπάνης του ίδιου μήνα το 2019. Από την αρχή του έτους, η χώρα έχει φιλοξενήσει 22,7 εκατ. τουρίστες, αριθμός μειωμένος κατά 6,5 εκατ. τουρίστες, από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η συνολική δαπάνη αυτών έφθασε τα 26,76 δισ. ευρώ.
Η μέση ημερήσια κατά κεφαλήν δαπάνη έφθασε τα 177 ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα. Το 2019, η εν λόγω δαπάνη ήταν 164 ευρώ ανά τουρίστα. Ωστόσο, η μέση, κατά κεφαλήν, συνολική δαπάνη έφθασε τα 1.152 ευρώ, αυξημένη μεν κατά 12,5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο μειωμένη, σε σύγκριση με τα 1.257 ευρώ, που ήταν το 2019. Οι αυξήσεις του κόστους των διακοπών έχουν αντίκτυπο στις συνολικές διανυκτερεύσεις των τουριστών. Η μέση διάρκεια παραμονής στη χώρα, τον Μάιο, ήταν 6,5 ημέρες, από 9,8 ημέρες, που ήταν στις αρχές του έτους.
Η Ισπανία πλέον υποδέχεται, συνεχώς, περισσότερους Βρετανούς, αφού τον Μάιο έφθασαν τους 1,7 εκατ. Τους Βρετανούς ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι με 975 χιλ. και 926 χιλ. αφίξεις αντίστοιχα. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις αφίξεις Ιρλανδών, που σημειώνουν ετήσια αύξηση 2.490%, των Αμερικανών (2.015%) καθώς και των σκανδιναβικών χωρών, που ο αριθμός τους ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος.
Οι σημαντικότεροι προορισμοί από την αρχή του έτους είναι οι Κανάριες Νήσοι, η Καταλονία και η Ανδαλουσία. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ισπανική ξενοδοχειακή προβλέπει ότι, τους μήνες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη κίνηση, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2019, τόσο στις αφίξεις όσο και στην δαπάνη των τουριστών.
(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.