Με θέμα τη νησιωτικότητα και τη σημασία της πολιτιστικής διαφορετικότητας, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα είχαν δυναμική παρουσία στο Διεθνές Συνέδριο – Έκθεση, Global Island Cultural Diversity Forum 2022 (GICDF), στη Ν. Κορέα, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2022. Η συμμετοχή και η παρουσία στην έκθεση στέφθηκε από επιτυχία και επιβεβαίωσε την ιδιαιτερότητα των νησιών και την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, διατήρηση και ανάδειξη της αυθεντικότητάς τους σε όλα τα επίπεδα.
Οι φορείς που ανέλαβαν τη συμμετοχή στα δύο περίπτερα της έκθεσης που λειτουργούσε παράλληλα με το συνέδριο, ήταν: η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, ο ΠΡΟ.ΤΟΥΡ. – Rhodes Welcome, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η ΕΠΟΤ -Tourism Think Tank που συντόνισε το έργο.
Τα πολιτιστικά, ιστορικά και νησιωτικά χαρακτηριστικά της Ρόδου παρουσίασε στις εργασίες του συνεδρίου, το μέλος της ΕΠΟΤ Δρ. Μιχάλης Τοανόγλου με αναφορά στο παράδειγμα του χωριού Ασκληπιείο το οποίο βραβεύθηκε ως “Excellent Village Destination” στο “World Rural Tourism and Sustainable Development Conference” το 2021. Από τους συνέδρους αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της νησιωτικής πολιτιστικής διαφορετικότητας στην επίτευξη αειφορίας και ανθεκτικότητας για το κάθε νησιωτικό οικοσύστημα.
Δύο μεγάλα περίπτερα, το ένα για την προβολή του προορισμού Ρόδος – Δωδεκάνησα και το άλλο για τη γνωριμία της τοπικής γαστρονομίας – της Κουζίνας του Αιγαίου, έδωσαν πολύ παραστατικά τη γνωριμία με τα νησιά, τις ασχολίες των κατοίκων, τα κεράσματα, τις γεύσεις κλπ. Στο περίπτερο, δύο αγγλόφωνοι Κορεάτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Jeonju πρόσφεραν υλικό και παρείχαν πληροφορίες στους επισκέπτες.
Οι σύνεδροι, από τη Ν. Κορέα, στελέχη κρατικών, περιφερειακών και ιδιωτικών οργανισμών με συμμετοχή στην ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, εντυπωσιάστηκαν από το υλικό προβολής (παραδοσιακά εκθέματα αλιείας & χειροτεχνίας, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, δώρα με τα λογότυπα της Ρόδου, τοπικές λιχουδιές και θεματικά βίντεο σε οθόνη) και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιπλέον πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα.
Στην έκθεση συμμετείχαν επίσης περίπτερα από άλλες νησιωτικές περιοχές όπως Κανάρια Νησιά - Ισπανία, Μπαλί-Ινδονησία, Σαμόα - Νησιά Ειρηνικού, Νησιά Μαρσέλ, Νησιά Σινάν-Κορεά κλπ.
Τέλος, σε ξεχωριστή συνάντηση με τον περιφερειάρχη των Νησιών Σινάν και οικοδεσπότη της διοργάνωσης, συζητήθηκαν τομείς πιθανής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και η προοπτική να συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των νησιωτικών μας περιοχών (Ρόδος-Δωδεκάνησα & Νησιά Σινάν).
Η συμμετοχή σε διοργάνωση με θέμα τη νησιώτικη παράδοση και κουλτούρα, στη μακρινή Ν. Κορέα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία που βασίστηκε στις ενέργειες των συμμετεχόντων φορέων, την αρωγή της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ, των τοπικών επιχειρήσεων: ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. «ΡΟΔΙΤΙΚΗ ΛΑΔΟΠΙΤΤΑ», ΚΑΜΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «Enpatmoxylo», Β. ΚΟΚΚΙΝΟΣ Α.Ε., ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ, της κυρίας Δέσποινας Χατζηδιάκου και του ερασιτέχνη φωτογράφο κυρίου Φίλιππου Φιλίππου μεταξύ άλλων, καθώς και του σεφ Γιώργου Μοράκη (εστιατόριο “Little Greece” στη Ν. Κορέα) που ανέλαβε το περίπτερο γαστρονομίας και των αδελφών Παύλου και Λευτέρη Chang (εταιρεία “Hellenic wines” στη Ν. Κορέα} που προσέφεραν τα κρασιά.