Η επίτευξη των δύο κυριότερων στόχων της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου, δηλαδή η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προϋποθέτει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση όσων σχεδιάζουμε, τόνισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοϊζίδης.
Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα γραφειοκρατίας, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. «Σας καλούμε να συνεχίσετε με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα, να διορθώσετε όλα τα κακώς έχοντα που συσσωρεύτηκαν. Και όπου χρειαστεί να συγκρουστείτε με καταστάσεις και συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένο το κράτος και τον τόπο σε αναχρονιστικά δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα κράτος, ευέλικτο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, βοηθώντας και διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, το κράτος πρέπει να δημιουργεί συνθήκες "red carpet", όχι "red tape"».
Βελτίωση ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, σημαίνει καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν με τις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές. Καλύτερο προϊόν σημαίνει επενδύσεις για αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Σημαίνει δημιουργία έργων τόσο βασικής όσο και παρεμφερούς τουριστικής υποδομής ψηλών προδιαγραφών. «Σημαίνει και μείωση ή συγκράτηση του κόστους. Δυστυχώς η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία συνεχίζει να επιβαρύνεται με μια σειρά από φορολογίες και τέλη, αλλά και ένα ψηλό ενεργειακό και εργατικό κόστος που θέτουν το τουριστικό μας πακέτο σε πολύ μειονεκτική θέση έναντι των αντίστοιχων πακέτων άλλων ανταγωνιστικών μας προορισμών».
Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε την ανάγκη μείωσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, γιατί στο ψηλό επίπεδο που είναι σήμερα «αποτελεί αντικίνητρο και απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις» και πρότεινε τη διερεύνηση της πιθανότητας μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, όπως κάνουν άλλες χώρες για τους νησιωτικούς τους προορισμούς. «Γιατί εμείς που είμαστε ο πιο απομακρυσμένος νησιωτικός προορισμός της Ευρώπης να μην διερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε για χαμηλότερο συντελεστή; Μείωση μιας φορολογίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μείωση εσόδων, αλλά βελτίωση ανταγωνιστικότητας, αύξηση τουριστικών αφίξεων και κατανάλωσης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ χαιρέτισε τη νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και τόνισε "Είναι και δική μας πεποίθηση ότι μια καλή λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει θεμέλιο στη μετέπειτα δυναμική ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας".
Σε σχέση με την πορεία της φετινής χρονιάς ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η αύξηση των αφίξεων προέρχεται κυρίως από παραδοσιακές αγορές, οι οποίες ύστερα από αρκετά χρόνια δείχνουν να ανακάμπτουν. «Αναφέρομαι στις σημαντικές αγορές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες καταγράφουν ποσοστιαίες αυξήσεις μεγαλύτερες από τη συνολική. Προέρχεται όμως και από άλλες υποσχόμενες αγορές, όπως το Ισραήλ, η Ουκρανία, η Γαλλία και οι Χώρες του Κόλπου».
Όπως είπε, η αύξηση των πρώτων πέντε μηνών στηρίζεται και σε ικανοποιητικές αυξήσεις που κατέγραψαν, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι χειμερινοί μήνες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε, ωστόσο, προβληματισμό σε σχέση με τη ρωσική αγορά. «Οι μεγάλες απώλειες της περιόδου προέρχονται από τη ρωσική αγορά. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, καταγράφεται με πιο έντονο τρόπο στα έσοδα παρά στις αφίξεις, καταδεικνύοντας την ποιότητα και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης αγοράς. Ελπίζουμε ότι οι απώλειες της τάξης του 18% που καταγράφηκαν τους πρώτους πέντε μήνες, θα παραμείνουν σ’ αυτό το επίπεδο και κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες, συγκρατώντας την τελική ζημιά κάτω από την αρχική πρόβλεψη για απώλειες της τάξης του 25%».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για προσέλκυση επενδύσεων και για άνοιγμα της οικονομίας της σε νέους αναπτυξιακούς τομείς, η τουριστική βιομηχανία πρέπει να έχει τη θέση και την προτεραιότητα που της αξίζει.
Όπως είπε, η τουριστική βιομηχανία, φέρνει κάθε χρόνο στην οικονομία του τόπου περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, προσφέρει πολύ σημαντικά έσοδα στο κράτος και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Διαθέτει υποδομές και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν από Κύπριους επιχειρηματίες του κλάδου, μέσα σε συνθήκες καθόλου ευνοϊκές έναντι των κύριων ανταγωνιστών.
"Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια. Εκείνο που ζητούμε από το κράτος είναι την ίση μεταχείριση μεταξύ των ξένων και των ντόπιων επενδυτών και επιχειρηματιών", είπε.
Επιπλέον στη συνέλευση τιμήθηκε ο όμιλος Vestnik Kipra για τη συμβολή του στην τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο κατά τα προηγούμενα χρόνια και στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας Ρώσων επιχειρηματιών. Μέσα από τα συνέδρια, κυρίως επιχειρηματικού περιεχομένου, που διοργανώνει, με συμμετέχοντες από 20 διαφορετικές χώρες, ο Όμιλος οραματίζεται να καταστήσει την Κύπρο διεθνές κέντρο συνεδριακού τουρισμού.