Στον κλοιό του μαζικού τουρισμού φαίνεται πως έχουν περιέλθει τα ισπανικά νησιά, με τις τοπικές αρχές να εκδηλώνουν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα των διακοπών που προσφέρονται στους τουρίστες, το περιβάλλον και την επίδραση στους κατοίκους.
Ήδη στα Κανάρια νησιά και στις Βαλεαρίδες οι αρχές, με αριστερούς τοπικούς άρχοντες, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να θέσουν πλαφόν στον αριθμό των τουριστών που υποδέχονται τα ισπανικά νησιά και κατευθύνονται σε all inclusive καταλύματα, ενώ στις Βαλεαρίδες υπάρχουν σκέψεις για επιβολή τουριστικού φόρου.
Τα Κανάρια νησιά θα υποκύψουν στο φαινόμενο Μαγκαλούφ (η περιοχή έγινε γνωστή περυσι με τα σεξουαλικά όργια μετά από δωρεάν κατανάλωση ποτών), αν συνεχίσουν να προσελκύουν μαζικό τουρισμό, προειδοποίησε ο νέος πρόεδρος των νησιών, Fernando Clavijo, προτείνοντας τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών που θα υποδέχονται η Τενερίφη και η Λανθαρότε προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και να μειωθούν οι διακοπές all inclusive.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα Times, το σαφάρι για μεγάλους αριθμούς τουριστών σκοτώνει την ποιότητα στην Ισπανία. Δεν θέλουμε, τονίζει, να προσελκύουμε 20 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο και να μην περνούν καλά. Ίσως χρειαστεί να θέσουμε όρια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής τουρισμού στην Las Palmas στην Γκραν Κανάρια, πρέπει να επιβληθεί όριο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, να απαγορευθεί η οικοδόμηση σε ορισμένες περιοχές και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Από τα 11 εκατ. τουριστών που επισκέφθηκαν τα Κανάρια Νησιά πέρυσι, σχεδόν τα 4 εκατ. ήταν Βρετανοί, και ο συνολικός αριθμός τουριστών στα νησιά ήταν αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το 2013.
Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη μπλοκάρει την ενοικίαση 50.000 διαμερισμάτων σε τουρίστες.
Τα Κανάρια νησιά είναι 7 και έχουν 2,1 εκατ. μόνιμους κατοίκους. Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ των νησιών.
Nέος τουριστικός φόρος
Αρκετά μίλια πιο βορειοανατολικά, ο αναπληρωτής πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης των Βαρεαρίδων, Biel Barceló, δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να επιβληθεί όριο στον αριθμό των τουριστών στα νησιά Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Φορμεντέρα και Μινόρκα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στα νησιά πια στόχος είναι η προσέλκυση τουρισμό με αριθμητικό όριο και επισκέπτες που σέβονται το περιβάλλον και είναι υψηλής οικονομικής επιφάνειας.
Εκτιμάται ότι το 80% των 14 εκατ. τουριστών που επισκέπτονται τις Βαλεαρίδες ετησίως, κατευθύνονται στα νησιά Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Μινόρκα και Φορμεντέρα.
Επιπλέον, ο υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων στο νέο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης, Carlos Sánchez, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει η σκέψη να επιβληθεί ένας νέος τουριστικός φόρος, τον οποίο ενδέχεται να υιοθετήσει και η κυβέρνηση στις Βαλεαρίδες. Η ανακοίνωση αυτή ξεσήκωσε τις αντιδράσεις.
Η «στοχοποίηση» πάντως του τουρισμού από την ισπανική αριστερά δεν είναι κάτι νέο. Ήδη η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου πριν από μερικές εβδομάδες υπέγραψε ένα μορατόριουμ με ισχύ ενός έτους αναφορικά με την εισαγωγή ελέγχων στην καταχώρηση νέων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στους εμπορικούς καταλόγους. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει μια τάξη» ανέφερε η δήμαρχος Βαρκελώνης, η οποία είναι παράλληλα και ακτιβίστρια. Η αιτία που βρίσκεται πίσω από αυτή την κίνηση αφορά, σύμφωνα με την τοπική αυτοδικοίκηση, τη μετατροπή εργατικών ή αλιευτικών προαστίων σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση καθώς και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για φασαρία αλλά και παράνομες αυξήσεις των τιμών.
Από την πλευρά του ο πρωθυποργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, παρακολουθεί με έντονη δυσθυμία τις κινήσεις των τοπικών αριστερών κυβερνήσεων που αφορούν τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού. Μάλιστα δήλωσε σε έντονο τόνο ότι η πολιτική διαχείριση του τουρισμού πρέπει να γίνεται με «εξαιρετική προσοχή». Ας σημειωθεί ότι η συμβολή του τουρισμού στο ισπανικό ΑΕΠ ανέρχεται στο 11%, ενώ στον κλάδο απασχολούνται περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Κι όλα αυτά την ώρα που η ανεργία στην χώρα αγγίζει το 23%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.