Μεγάλη σημασία δίδει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέα Δημητριάδη.
Η Πάφος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, με την πόντιση του σκάφους «Laboe» στην θαλάσσια περιοχή κοντά στα Μουλιά, διαθέτει πλέον το δικό της τεχνητό θαλάσσιο ύφαλο που αναμένεται να συμβάλει στην ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
Στόχος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προώθησης της Επαρχίας Πάφου (ΕΤΑΠ) και του ΕΒΕ, συνέχισε, “είναι ο εμπλουτισμός του τεχνητού υφάλου με τη δημιουργία θεματικού θαλάσσιου πάρκου με περαιτέρω στοιχεία καθώς και η δημιουργία θεματικών πάρκων snorkelling”.
Προς τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, γίνεται διερεύνηση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ σε εξέλιξη υπάρχουν διαβουλεύσεις με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας. Το Επιμελητήριο Πάφου, σημείωσε, στηρίζει τη πρόταση της ΕΤΑΠ να αναλάβει τη διαχείριση του εν λόγω έργου και θεωρεί άμεσης προτεραιότητας την εκπόνηση σχετικού διαχειριστικού σχεδίου. Επεσήμανε επίσης, πως αναμένεται ο δεύτερος τεχνητός ύφαλος της Επαρχίας να δημιουργηθεί στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς σε συγκεκριμένο χώρο που θα προκύψει, αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες που είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου αναφερόμενος στον αθλητικό τουρισμό, είπε πως η κατασκευή σύγχρονης υποδομής για ανάπτυξη του αθλητισμού και προσέλκυση διεθνών αγώνων και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού αποτελεί βασικό στόχο του Επιμελητηρίου και των φορέων της Επαρχίας Πάφου. Για να υλοποιηθούν οι πιο πάνω στόχοι, η υφιστάμενη υποδομή θα πρέπει να λειτουργεί στο μέγιστο και να συμπληρωθεί με επιπρόσθετα έργα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων, σημείωσε.
Όσον αφορά το θέμα της μελέτης αναβάθμισης και εξωραϊσμού τουριστικών περιοχών, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Πάφου (ΕΤΑΠ) αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία καθώς και τα προβλήματα που παρατηρούνται στο δομημένο περιβάλλον στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, έχει καταγράψει λεπτομερώς τα προβλήματα και παράθεσε συγκεκριμένες και πρακτικές εισηγήσεις για άμεση βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Η καταγραφή επικαιροποιείται – όπως είπε- σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρουσιάζεται στους διάφορους φορείς και στις Τοπικές Αρχές για μελέτη, αξιολόγηση και υλοποίηση. Μέχρι στιγμής, σημείωσε, οι εμπλεκόμενοι, Τοπικές Αρχές, οργανωμένοι φορείς, επιχειρηματικός κόσμος και πολίτες συνδράμουν ικανοποιητικά στην υλοποίηση δράσεων, στην αναβάθμιση και στη διατήρηση της τουριστικής εικόνας της επαρχίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ