Περιβαλλοντικό φόρο 2 και ενός ευρώ την ημέρα ανά τουρίστα και ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος που διαμένει είναι αποφασισμένη να επιβάλει η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων από το 2016.
Όπως είπε ο αντιπροέδρος των νησιών και υπουργός Τουρισμού Biel Barceló, σε κοινοβουλευτική ακρόαση, ο τουριστικός φόρος για το περιβάλλον θα περιλάβει και τους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων, που θα είναι αγκυροβολημένα στα λιμάνια των Βαλεαρίδων Νήσων (πιο σημαντικά η Μαγιόρκα, η Μενόρκα, η Ίμπιζα και η Φορμεντέρα).
Σύμφωνα με το σχέδιο, που έχει ετοιμάσει η τοπική κυβέρνηση, ο φόρος θα επιβάλλεται σε όλους τους πελάτες των ξενοδοχείων, ξενώνων, κάμπινγκ, εξοχικών κατοικιών και, όπως προαναφέρθηκε, και στους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων.
Τα 2 ευρώ την ημέρα θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιβάτες κρουαζιεροπλοίων και οι πελάτες ξενοδοχείων άνω των 4 αστέρων.
Στο μισό, δηλαδή στο 1 ευρώ, θα είναι ο φόρος για τους πελάτες των καταλυμάτων 3 αστέρων και κάτω και τα περισσότερα διαμερίσματα, ενώ θα εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Η μέγιστη επιβάρυνση δεν θα υπερβαίνει το 1,4% του προϋπολογισμού διακοπών των τουριστών, δήλωσε η πρόεδρος των Βαλεαρίδων Francina Armengol.
Η θεσμοθέτηση του φόρου αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο β τρίμηνο του 2016, ώστε να ισχύσει από την έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου.
Με τη βοήθεια αυτών των εσόδων, είπε ο κ.Barceló, οι Βαλεαρίδες Νήσοι θα είναι σε θέση να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών.
"Ζητάμε από τους επισκέπτες μας μια μικρή συμβολή στην προστασία και τη διατήρηση αυτού το μικρού παράδεισου που σχηματίζεται από τα τέσσερα νησιά", ανέφερε.
Ο φόρος θα ισχύσει και για τους ντόπιους τουρίστες που μένουν σε τουριστικά καταλύματα.
Τα έσοδα θα επενδύονται στην προστασία του περιβάλλοντος, του βιώσιμου τουρισμού, την διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση των υποδομών στις τουριστικές περιοχές, καθώς και στον τομέα της έρευνας, της κατάρτισης και της ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογος φόρος είχε επιβληθεί το 2003, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά, γι αυτό και καταργήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Μ.Βρετανίας- ΑΒΤΑ έχει εκφράσει τους φόβους της ότι η επιβολή αυτού του φόρου θα απομακρύνει ξανά πολλούς Βρετανούς τουρίστες από τις Βαλεαρίδες Νήσους.