Μάχη με το χρόνο δίνει η Ευρώπη προκειμένου να περισσώσει το σύστημα ταξιδίων χωρίς βίζα στο εσωτερικό της, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Η Σουηδία αποτελεί άλλο ένα μέλος της ΕΕ που επανέφερε τους ελέγχους συνόρων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο όγκος των προσφύγων, και σύμφωνα με τον κ. Tusk, περισσότερες χώρες αναμένεται να κάνουν το ίδιο.
Η διάσωση της Σένγκεν είναι μια μάχη με το χρόνο που είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χωρίς αποτελεσματικούς ελέγχους συνόρων, οι κανόνες Σέγκεν δεν θα επιβιώσουν. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διάσωση της ζώνης ταξιδίων που λειτουργεί την τελευταία 30ετία εξαντλείται, προειδοποίησε ο κ. Tusk.
Η σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέττα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον επαναπτρισμό αφρικανών μεταναστών στη χώρα προέλευσής τους, απέβη άκαρπη καθώς οι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο κομμάτι της χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker καλούσε τις χώρες να παραχωρήσουν 1,8 δισ. ευρώ για βοήθεια, ποσό το οποίο θα διπλασιαζόταν από τους ευρωπαϊκούς πόρους, όμως οι ηγέτες των χωρών δεν προσέφεραν περισσότερα από 78 εκατ. ευρώ συνολικά.
«Για να σώσουμε τις τράπεζες, μέσα σε μια νύχτα συγκεντρώσαμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Για να σώσουμε ζωές, είμαστε πιο δυστακτικοί», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον της Σένγκεν είναι αβέβαιο και ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να δράσουμε άμεσα», τόνισε ο Donald Tusk.
Η Σουηδία προέβη στην προσωρινή επιβολή ελέγχων στις αφίξεις από ευρωπαϊκές χώρες ενώ η Γερμανία εισήγαγε νέα μέτρα και η Σλοβενία έχει υψώσει τους φράχτες στα σύνορα. Η Ουγγαρία έχει ήδη εγκαταστήσει υψηλούς φράχτες ενώ το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Αυστρία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο.