Στο στάδιο διαπραγμάτευσης μεταξύ των 23 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, βρίσκεται η συμφωνία για το εμπόριο υπηρεσιών, TiSA. Η συμφωνία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, έχει στόχο το άνοιγμα νέων αγορών για τις εταιρίες της Ευρώπης, προστατεύοντας παράλληλα τους ευρωπαίους καταναλωτές και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την TiSA με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου όσον αφορά τις υπηρεσίες, θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις της ΕΕ να παρέχουν υπηρεσίες, για παράδειγμα τον τομέα των μεταφορών ή των τηλεπικοινωνιών, σε τρίτες χώρες αλλά ταυτόχρονα, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία δεν θα εμποδίζει τις αρχές την ΕΕ και των κρατών μελών να θεσπίζουν νόμους για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ειδικά των εργατικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.
"Σίγουρα δεν θέλουμε η συμφωνία να υπονομεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες μας, τον πολιτισμό, την εργατική νομοθεσία, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, την προστασία του καταναλωτή, την προστασία των δεδομένων - με άλλα λόγια τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη", δήλωσε η εισηγήτρια Βίβιαν Ρέντινγ (ΕΛΚ, Λιθουανία). "Τα πρότυπά μας δεν μπορούν να αλλάξουν από καμία εμπορική συμφωνία. Διαφορετικά το ΕΚ θα πει όχι στο τέλος".
"Θέλουμε καλύτερη διεθνή ρύθμιση, όχι μικρότερη εγχώρια ρύθμιση. Θέλουμε ανταγωνισμό με κανόνες, όχι για τους κανόνες. Θέλουμε ένα επίπεδο δραστηριοποίησης με όρους, όχι ένα παγκόσμιο μέτωπο", δήλωσε η κ. Ρέντινγ.
"Η TiSA αποτελει μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση, να διασφαλίσουμε περισσότερη ανταποδοτικότητα σε όρους πρόσβασης σε ξένες αγορές και την παροχή περισσότερων δικαιωμάτων στους καταναλωτές. Όμως οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει κατηγορηματικά να εξαιρεθούν, το δικαίωμά μας για ρύθμιση να προστατευθεί πλήρως και τα βασικά μας δικαιώματα και τα κεκτημένα της εργασίας να διαφυλαχθούν. Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα δίκτυ ασφαλείας για τους πολίτες μας αλλά και το άνοιγμα σε νέες αγορές για τις εταιρίες μας στο εξωτερικό", είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από 2014, στην Ευρώπη των 28 ο τομέας υπηρεσιών που αφορά το διανεμητικό εμπόριο, τις μεταφορές, τη διαμονή και την εστίαση αντιπροσωπεύει το 19% του συνόλου των υπηρεσιών.