Το Κολοσσαίο αποκτά την παλιά του αίγλη

29-04-16 | ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πνοή αναμένεται να δώσουν τα έργα συντήρησης που γίνονται αυτό το διάστημα στο Κολοσσαίο της Ρώμης. Κριτική όμως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από γνωστό επιχειρηματία υποδημάτων.

Μετά από τρία χρόνια εργασιών η πρόσοψη του Κολοσσαίου λάμπει και πάλι στο λευκό των περασμένων χρόνων. Τα καυσαέρια της πρωτεύουσας είχαν μαυρίσει το αρχαίο μνημείο. «Η πρόσοψη είναι τώρα όπως ήταν στην αρχαιότητα» υποστηρίζει η διευθύντρια Ροσσέλλα Ρέα.

Οι εργασίες στις στοές ύψους 50 μέτρων κόστισαν 6,5 εκ. ευρώ. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί επίσημα και ξεκινάει η επόμενη φάση της αναπαλαίωσης, η οποία πρόκειται να κοστίσει συνολικά 25 εκ. ευρώ. Στα σχέδια είναι η ανανέωση των υπόγειων διαδρόμων και στοών στο εσωτερικό του αμφιθεάτρου, ένα νέο γραφείο εισιτηρίων και ένα βιβλιοπωλείο.

Αφίσες παπουτσιών μπροστά στο Κολοσσαίο;

Τα χρήματα της αναπαλαίωσης προέρχονται από τον επιχειρηματία υποδημάτων Ντιέγκο Ντέλλα Βάλλε, ιδιοκτήτη της πολυτελούς εταιρείας Tod's. Δεν πρόκειται όμως για την μόνη περίπτωση ιδιωτικής χρηματοδότησης δημόσιας τέχνης στην Ιταλία. Το 2015 ο οίκος μόδας Fendi διέθεσε 2,2 εκ. ευρώ για την αναπαλαίωση του σιντριβανιού της Φοντάνα Ντι Τρέβι.

Αρχικά ο Ντέλλα Βάλλε συμφώνησε με τον τότε δήμαρχο της Ρώμης ότι η εταιρεία του θα έχει το δικαίωμα να διαφημίζεται μπροστά στο μνημείο. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή, διαμάχες για την ανάθεση εργολαβιών και δικαστικές διαμάχες. Οι εργασίες καθυστερούσαν και ο Ντέλλα Βάλλε απειλούσε ότι θα αποχωρήσει από το έργο. Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Τομάζο Μοντανάρι, ο «βασιλιάς των υποδημάτων» τελικά υποχώρησε όσον αφορά τα δικαιώματα προώθησης προϊόντων.

Το Κολοσσαίο από την αρχαιότητα έως σήμερα

Οι ρωμαίοι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο που χτίστηκε μεταξύ του 70 και του 80 μ.Χ. ως τόπο διεξαγωγής δημόσιων εκτελέσεων και αιματηρών αθλητικών εκδηλώσεων. Μέχρι και 50.000 θεατές παρακολουθούσαν τους θρυλικούς αγώνες των μονομάχων. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το αμφιθέατρο έπαψε να χρησιμοποιείται και τον 6ο αιώνα γκρεμίστηκε εν μέρει μετά από ισχυρό σεισμό. Γι' αυτό και σήμερα φαίνεται ημιτελές.

Με το πέρασμα του χρόνου κάποια από τα αγάλματα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία χάθηκαν. Κατά τ' άλλα όμως το Κολοσσαίο βρίσκεται σε πολύ κατάσταση όπως επιβεβαιώνει η διευθύντρια και με τη συντήρηση που γίνεται τώρα θα αποκτήσει και πάλι κάτι από την παλιά του αίγλη.

Πηγή: Deutsche Welle 

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....