Χρονιά κρίσης των αντοχών των υποδομών των Βαλεαρίδων Νήσων χαρακτηρίζει την εφετινή ισπανική περιβαλλοντική οργάνωση, καθώς η Δυτική Μεσόγειος ετοιμάζεται να καταγράψει ρεκόρ τουριστικής κίνησης, μετά και την κρίση σε Β. Αφρική, Τυνησία, Σαρμ Ελ Σέιχ και Τουρκία από την οποία επωφελούνται η Ισπανία, η Ιταλία και η χώρα μας.
Συνολικά 13 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τις Βαλεαρίδες πέρυσι, 524 κρουαζιερόπλοια αναμένεται να προσεγγίσουν την Πάλμα φέτος, ενώ η Ίμπιζα περιμένει 154, κατά 28% περισσότερα από πέρυσι.
Τα νούμερα αυτά δεν είναι βιώσιμα, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Grup Balear d’Ornitologia Defensa de la Naturalesa (GOB), Gerard Hau. Όπως εκτιμά, οι υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών και θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.
«Οι τουρίστες έρχονται αναζητώντας ευχάριστες εμπειρίες όμως στρεσάρονται γιατί δε μπορούν να βρουν θέση στα λεωφορεία, δεν υπάρχουν αρκετά. Ήδη διαθέτουμε 60.000 ενοικιαζόμενα οχήματα στο νησί και είμαστε οι δεύτεροι με τα περισσότερα αυτοκίνητα μετά το Χονγκ Κονγκ», εξηγεί. Αναφέρεται επίσης στα απόβλητα τα οποία κάνουν τη θάλασσα ακατάλληλη για κολύμπι και στον συνωστισμό στις παραλίες. Οι τουρίστες αυτοί, καταλήγει, δεν θα ξανακάνουν διακοπές στη χώρα.
Επιπλέον υπάρχει επίδραση σε χλωρίδα και πανίδα, καθώς τα πάντα επηρεάζονται από τον τουρισμό.
Δεν μπορείς να περιορίσεις της ελεύθερη μετακίνηση των τουριστών, ούτε να επιβάλλεις πρόσβαση σε περιοχές με πληρωμή, είπε. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν τα γκέτο που προσελκύουν κόσμο που αναζητά διασκέδαση (Playa de Palma και Magaluf) παρά οι σοφιστικέ τουρίστες που αναζητούν παρθένες περιοχές, τον αυθεντικό κάτοικο της Μαγιόρκα, και τους τουρίστες που αγοράζουν πολυτελείς ακίνητες περιουσίες στη χώρα, τόνισε.